Кримљани спремни да преименују Украјину у Русију

20-02-2016 08:44:49 | | / vostok.rs |


Председник Републике Крим Сергеј Аксјонов на ироничан начин је прокоментарисао предлог украјинских политичара да савремену територију Руске Федерације и људе који тамо живе не треба више звати „Русијом“ и „Руси“. Према његовим речима, Кримљани су спремни да преименују Украјину у Русију.

Шеф Крима Сергеј Аксјонов, коментаришући нацрт закона Врховне раде о забрани коришћења термина „Русија“ и „Руси“ за назив савремене територије Руске Федерације и људи који тамо живе, изјавио је да су становници полуострва спремни да преименују Украјину.

Покушаји Украјине да на законодавном нивоу разматрају закон о преименовању Русије нису за коментарисање, рекао је Аксјонов новинарима у Симферопољу.

„Спремни смо Украјину да преименујемо у Русију“, реаговао је Аксјонов, коментаришући иницијативу украјинских парламентараца.

Према његовим речима, не може се очекивати адекватна реакција у свету на сличне иницијативе Кијева.

„У руководству Украјине није остало нормалних људи, на жалост њених грађана. Не могу се предвидети њихове акције“, рекао је Аксјонов.

„Наука ту не може помоћи“, додао је председник те руске републике.

Нацрт закона „О забрани коришћења историјског назива територије Украјине и речи произашлих из њега у својству назива или синонима Руске Федерације и употребе тог имена за означавање савремене територије Руске Федерације или било којег њеног дела“ стигао је у Раду летос 2015. године. Иницијатор закона је посланица „Радикалне партије“ Оксана Корчинска.

Према тексту документа, под историјском називом територије Украјине подразумевају се термин „Рус“ и од њега добијено име „Русија“, а њихово коришћење као синонима за Руску Федерацију подсећа сваког Украјинца о „привремености“ украјинске државности.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут