Николић: Потписивање споразума о центру у Нишу могуће током посете Медведева Србији

20-02-2016 06:54:51 | | / vostok.rs |

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да би споразум којим би људство Руско-србског хуманитарног центра у Нишу стекло иста права и обавезе као и припадници НАТО-а на територији Србије, могао да буде потписан током посете председника Владе Русије


Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да би споразум којим би људство Руско-србског хуманитарног центра у Нишу стекло иста права и обавезе као и припадници НАТО-а на територији Србије, могао да буде потписан током посете председника Владе Русије Дмитрија Медведева која се очекује у наредних неколико месеци.

Николић је за портал Спутњик Србија оценио да би потписивање таквог споразума представљало "добар баланс" којим би практично била потврђена војна неутралност Србије.

"Што се тиче центра у Нишу, ми имамо припремљен тај споразум у коме су предвиђене све истоветне обавезе и права као што то имамо и са представницима НАТО који се нађу на територији Србији. Тај споразум није потписан приликом посете председника (Владимира) Путина али претпостављам да ће то бити тема и да би лако могло да се деси да круна посете председника руске владе Медведева буде потписивање тог споразума, али ја на то не утичем вец износим свој став", казао је Николић.

Према његовим речима, центар у Нишу је потребан Србији због пружања помоћи приликом елементарних непогода "од којих сами не можемо да се одбранимо".

"Центар у Нишу се нудио да буде регионални па је то можда сметало некоме у региону а пружао је помоћ нарочито приликом великих пожара. Он не представља војну организацију већ постоји да би пружио помоћ при изненадним елементарним катастрофама", рекао је председник.

Коментаришући реакције у вези потписивања Споразума са НАТО о сарадњи у области логисте подршке, Николић је оценио да је преурањено дошло до негативних коментара у србским и појединим руским медијима, али и да је реакција Владе Русије била "веома избалансирана и прихватљива за Србију".

"Русија је у првој изјави приметила да су то споразуми којима се на известан начин Србија приближава НАТО, али је и рекла да очекује од Србије да одржи војну неутралност, што ћемо ми сигурно и учинити. На ту тему је и премијер Александар Вучић дао изјаву након састанка са амбасадором Русије у Београду Александром Чепурином", истакао је Николић.

Он је казао да је Србија до сада потписала пет споразума са НАТО савезом а да је последњи "наменски" и првенствено се односи на уклањање убојних средстава из Ремонтног завода у Крагујевцу уз помоћ НАТО технологије.

"Русија има доста споразума са НАТО, а нама је ово пети и првенствено се односи на огромну количину убојних средстава у Ремонтном заводу у Крагујевцу која ми не смемо да померимо јер немамо технологију. Ми једва чекамо да ослободимо Крагујевац опасности да се у њему деси нешто слично ономе што се десило у Параћину пре неколико година", казао је Николић.

Према његовим речима, припадници НАТО ће на територији Србије имати иста права и привилегије које имају "све амбасаде у Београду".

"Ми смо чак и Фијату дали неке олакшице које немају друге фирме у погледу плаћања пореза и доприноса и комуналних услуга, и то је нормално. Војна неутралност не значи непријатељство према НАТО и ми не можемо да будемо непријатељи према том савезу, можемо само да искористимо све могућности које се у оквиру НАТО-а прузају државама не-чланицама", навео је председник.

Он је додао да у споразуму који је недавно ратификовала Скупштина Србије "јасно пише" да Србија на овај начин не истиче кандидатуру за НАТО нити да НАТО прихвата кандидатуру Србије.

"Зато и нема основа за критике, али овде постоје две групе дежурних критичара, они који су учествовали у свим досадашњим споразумима са НАТО и они који никада нису водили државу и неће је водити, који могу да се јуначе и који нису били парламентарни у време када су склапани ови споразуми", казао је Николић.

Председник Србије потписао је јуче Закон о потврди Споразума Владе Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке.