Академик Пипер: За Србе је погубно одрицати се ћирилице

18-02-2014 05:24:15 | | Вијести/ mojenovosti.com |

Академик Предраг Пипер сматра да је поштовање ћирилице за Србе дио националног и личног самопоштовања и упозорава да одрицање националног писма може бити погубно.

„Ћирилица је за Србе дио националног и личног самопоштовања. Као што нико нормалан неће равнодушно гледати како му неко малтретира родитеље или му неко намеће друге људе за родитеље, тако је за Србе погубно одрицати се ћирилице“, рекао је Пипер, који је и потпредсједник Уређивачког одбора „Српске енциклопедије“.
Он каже за новосадски „Дневник“ да се ћирилицом треба писати у свакој прилици, уколико Срби желе да је сачувају.
„Треба писати ћирилицом увек и у свакој прилици када се пише на србском језику, а не да ми многи ватрени поборници ћирилице пишу писма латиницом као да им је мрско да на свом рачунару кликну и једноставно промене писмо“, навео је Пипер.
Он истиче да оном коме није „закржљало“ осјећање разликовања доброг од рђавог није тешко објаснити значај ћирилице.
„Коме није закржљало осећање разликовања доброг од рђавог, њему се не мора објашњавати зашто је ћирилица дио србског идентитета и зашто је ружно одбацивати је, потискивати, или пасивно препуштати да је други гуше“, рекао је Пипер.
Прошле седмице у Новом Саду представљен је други том „Српске енциклопедије“ или, како га називају енциклопедисти „књига над књигама“ за све Србе.
„Србска енциклопедија“ је књига која садржи научно утврђене чињенице о најзначајнијим историјским тренуцима за Србе и србски народ у цјелини.