ИНТЕРВЈУ СА РАДОМИРОМ СМИЉАНИЋЕМ КЊИЖЕВНИКОМ СВАКИ 6. АПРИЛ ДА СЕ ОБЕЛЕЖИ КАО " ДАН СПАЉЕНЕ КЊИГЕ "

18-02-2014 11:43:59 | | Славица Јовановић / mojenovosti.com |

ИНТЕРВЈУ СА РАДОМИРОМ СМИЉАНИЋЕМ КЊИЖЕВНИКОМ

СВАКИ 6 . АПРИЛ ДА СЕ ОБЕЛЕЖИ КАО ДАН СПАЉЕНЕ КЊИГЕ


Угледни књижевник Радомир Смиљанић, јошод Нато бомбардовања, предлаже да се у знак протеста и сећања на сва бомбардовања, а посебно у знак сећања на бомбардовање 6. априла 1941. године, када је од стране Авијације Немачке до темеља спаљена Народна Библиотека са 300.000 књига, укључујући средњовековне књиге непроценљиве вредности, сваки 6. април обележева као " Дан спаљене књиге", И да тај датум када је срушен Споменик културе до темеља једног народа, послужи као наук покољењима .

Увек нешто спремате ?

- Спремам за неке једно изненађење. Недавно су " Вечерње новости " донеле ударно интервју са Ролан Дима , то је био министар спољних послова у Митераново време. Митеран је тада био свемоћни председник Француске, када смо ми уствари, осетили издају Француза и препуштени смо били сами себи. И тада је на насловној страни рекао Дима : - Србе смо запоставили, а на трећој страни у свом интервју Дима говори о томе како је Митеран био страшно потресен, кад је на Антени 1 највећој телевизији у Француској видео Маријану, споменик пријатељства француско-србског умотану у црно и мој говор у коме сам рекао да више нема љубави за Француску србског народа. И онда је он казао : - Морам да идем хитно у Сарајево да смирим тог Изетбеговића , да престану да прогањају Србе. И он је дошао авионом као што се сећате, сам у том авиону, рискантно врло, дошао је и слетео у Сарајево. Е, то је урадила моја "Бела Ружа" , то сам урадио ја, јерје томоја идеја била, ја сам рекао госпођи Живановић, рекао сам : - Оливера, то је била стара дама, молим вас како можемо да направимо један флор? Не каже у флор, господине Смиљанићу, три чаршава ћемо да офарбамо у црно, па ћемо све да обмотамо у црно. Сјајно! И онда смо ми то урадили и онда је пришла Антена телевизија Француска и каже: - Господине Смиљанићу, зашто скрнавите уметност ? Рекох: - Није то више ни уметност, то је политика, а и ова политика више не постоји. Љубав србског народа према Француској је умрла. И ми је сада сахрањујемо.. И то је све ишло на француској телевизији, Митеран је то гледао и кажу био је страшно потресен и рекао Дима, морамо што пре у Сарајево. О овоме су писале "Вечерње новости" 8. децембра 2013. године на трећој страници. Митеран је био потресен импресивним гестом када су споменици у Србији који сведоче о француско-србском пријатељству били прекривени црним засторима , то је био поднаслов. То смо ми урадили " Бела Ружа" и црни флор ...

Јошсте нешто предложили ?

Рекао сам колегама у УКС - Немојте у Француској, ајмо на срушену библиотеку, 6.априла и да то буде дан спаљене књиге сваки 6. април и ми смо то стварно тад и направили и дошло је четири амбасадора: руски, француски, енглески и немачки. Немачки амбасадор је знао србски . Ја сам се захвалио ирекао сам.: - Ваша Екселенцијо, у неким кафанама се обично разбијена намерно чашаплаћа, а ви овде нисте разбили чашу, ви сте разбили нашу културу до темеља, ви сте уништили неизрециво, драгоцено културно богатство, а то је било специјално наређење вашег предходника , државе трећи рајх, које се нисте јошодрекли и он је рекао, ако народу не уништишкултуру, ниси уништио народ. И они су једини напалм бомбама гађали ту библиотеку. И она је изгорела до темеља. Били сте присутни кад сам то говорио.


Забележила: Славица Јовановић


КАТЕГОРИЈЕ