Могеринијева: Интервенисаћемо ако нас позове Влада Либије

21-02-2016 12:10:27 | | / vostok.rs |


Европа ће интервенисати у ратом разореној Либији против џихадиста ДАЕШ–а само ако добије званични захтев од међународно признате Владе Либије, изјавила је шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

„Исламска држава може да буде ефикасно поражена само тако што ће легитимна Влада Либије бити задужена за сопствену безбедност“, рекла је Могеринијева у интервјуу за француски лист „Журнал ди диманш“, а пренела је агенција АФП.

ДАЕШ је последњих месеци почело да се шири у Либији услед хаоса који влада у тој земљи након што је 2011. године свргнут Муамер ел Гадафи.

Како напомиње АФП, САД у тој земљи изводе ваздушне ударе против џихадиста, али је светска јавност реаговала са запрепашћењем на вест да је у једном таквом удару у Сабрати у петак погинули Слађана Станковић и Јовица Степић, службеници Амбасаде Србије у Либији, који су били отети у новембру прошле године.

У Либији постоје две ривалске владе од 2014. године, откад су побуњеници заузели престоницу Триполи и натерали међународно признату Владу да избегне на исток земље.

Након вишемесечних преговора у организацији Уједињених нација, две стране су пристале да подрже владу јединства, а јуче је кандидат за премијера Фајез ел Сараџ представио свој план за нову Владу Либије.

Могеринијева је навела да ће следећих неколико дана бити од кључне важности за Либију уочи гласања о поверењу влади у парламенту у уторак и изјавила да је Европа спремна да помогне са обезбеђењем и администрацијом, ако то буде потребно.

„Већ месецима подржавамо напоре за успостављање владе националног јединства. Ако желимо да им помогнемо, треба да им верујемо, јер они познају своју земљу боље од нас“, истакла је шефица европске дипломатије.