НАЦИСТИ ПОМАГАЛИ АМЕРИКАНЦИМА ДА ИСПРОБАВАЈУ ЛСД НА СОВЈЕТСКИМ ОБАВЕШТАЈЦИМА

19-02-2014 09:05:24 | | / mojenovosti.com |

Научнике који су стварали хемијско оружје за Адолфа Хитлера заврбовала ЦИА да помажу тестирање ЛСД над ухапшеним совјетским обавештајцима.

Како јавља Haaretz ,средином фебруара ове године изашла је из штампе књига америчке новинарке Ени Джекобсен(Annie Jacobsen) „Операција „Спајалица „: тајна обавештајна операција немачких научника који су прешли у Америку „ („Operation Papereclip:The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scinetists to America“) у којој се тврди да су нацистички научници, који су радили на програму хемијског оружја за Хитлера били заврбовани од старне ЦИЕ на тестирању ЛСД и друге технике коришћене приликом испитивања откривених совјестких обавештајаца.

Како наводи ауторка књиге , током ове операције је било ангажовано чак 1.600 немачких научника.

Џекобсон наглашава да је међу њима 21 научник био ортодоксни нациста:8 их је радило у најближем окружењу са Хитлером,Химлером и Герингом,а 6 су о осуђени на Нирбершком процесу.

У оквиру операција „Спајалица „ ,ЛСД је испитаван на два совјетска агента које је откриланемачка контрашпијунажа.

„У периду од 4. до 18. јуна 1952. један сектор Управе безбедености ЦИА два пута је примењивао методе разрађене у оквиру програма „Артишок“му тајној кући „ –гласи службена белешка ЦИА коју цитира аутрорка књиге.

„У првом случају су коришћене слабе дозе наркотика заједно са хипнозом ради довођења совјестког оабвештајца у стање потпуног хипнотичког транса“, наводи се у документу и прецизира да „ је тај транс трајао један час и 40 минута саслушавања у поптуној амнезији.“

Директор прогарама „Артичока“ Ричард Холмс је изјавио 1978.г.:
„Сматрали смо да нам је дужност да не зостанемо у тој области за Русима и Кинезима, а једини начин да то постигнемо било је испитивање ЛСД и других препарата који су се могли применити у циљу промнене понашања људи.“

Низ америчких функциуонера је био убеђен да су спровођењем операције „Спајалица „ изабрали мање од два зла :ако Америка не заврбује немаке научнике, то ће учинити Совјети.