Варуфакис Шпанцима: Супротставите се Бриселу

22-02-2016 09:56:43 | | / vostok.rs |


Бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис позвао је данас наредног лидера Шпаније да се супротстави Европској унији, у обраћању пред неколико стотина учесника скупа против мера штедње у Мадриду.

„Није ми важно ко је у (шпанској) влади. Оно што ми је важно је да наредна влада поштује захтеве шпанског народа за променама и оде у Брисел и поручи ’но пасаран‘“, рекао је Варуфакис окупљенима.

Шпански краљ поверио је шефу социјалиста Педру Санчесу мандат за формирање владе, након што вршилац дужности премијера из редова конзервативаца Маријано Рахој није успео да добије довољну подршку других партија, после избора у децембру.

Догађај назван „План Б“ у центру Мадрида окупио је активисте, глумце и политичаре из редова левице из Шпаније, Француске, Велике Британије и других држава, док паневропски покрет против мера штедње наметнутих од ЕУ узима маха, пренео је АФП.

Скуп долази у тренутку неизвесности за Шпанију након што су избори у децембру произвели парламент у коме ниједна од странака нема већину.

Гласачи огорчени вишегодишњом кризом одбацили су традиционалне конзервативне и социјалистичке партије и окупили се око две нове странке — десног центра Кјудаданос и крајње левице Подемос.

„Пре нешто мало мање од годину дана ’тројка‘ је покушала да увери грчки народ да је шпански програм штедње успешна прича“, казао је Варуфакис окупљенима, мислећи на кредиторе — Европску комисију, Међународни монетарни фонд и Европску централну банку.

„Ми нисмо насели на ту лаж“, поручио је Варуфакис указујући на изборе у јануару 2015. у Грчкој, на којима је странка радикалне левице Сириза дошла на власт, и додао да је исто учинио шпански народ у децембру.

„Зато смо сада на кључном раскршћу у Шпанији“, навео је Варуфакис.

Окупљање у Мадриду уследило је након сличног скупа у Паризу прошлог месеца.

Варуфакис је сам покренуо паневропски политички покрет са циљем „демократизације“ ЕУ почетком овог месеца.