Зашто су пропали тајни преговори САД и Северне Кореје

22-02-2016 10:15:34 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе и Северна Кореја водилe су тајне разговоре како би се постигао мир и званично прекинуо Корејски рат, међутим они су пропали, а потом је Пјонгјанг извршио нуклеарну пробу, цитирају амерички медији званичнике упознате са дешавањима.

Након што се у почетку чинило да ће Вашингтон одустати од услова да Пјонгјанг предузме кораке за заустављање свог нуклеарног арсенала, САД су ипак затражиле да нуклеарни програм Северне Кореје буде „део разговора“, пише „Волстрит џурнал“.

Пјонјгјанг је одбацио њихов предлог, стављајући тачку на потенцијално дипломатско решење тестирањем хидрогенске бомбе 6. јануара.

Дана 7. фебруара, Северна Кореја је лансирала ракету дугог домета како би наводно у орбиту поставила сателит, чиме је прекршила резолуцију Савета безбедности УН којом су јој забрањена лансирања балистичких ракета које могу да носе нуклеарне бојеве главе.

„Прихватање захтева страних сила за денуклеаризацијом могло би да значи делегитимизацију и дестабилизацију режима“, цитира лист Николаса Еберстада, експерта за Северну Кореју при Америчком институту за предузетништво.

Амерички председник Барак Обама ставио је потпис на одлуку о оштријим санкцијама према Северној Кореји 18. фебруара, као одговор на недавне нуклеарне пробе.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун изјавио је да ће та земља наставити са унапређивањем нуклеарног програма.