Избори за такозваног косовског председника у среду?

22-02-2016 09:28:17 | | / vostok.rs |


Званичан датум седнице такозваног косовског парламента, на којој би се бирао такозвани председник Косова, још увек није познат, али из странке јединог кандидата за то место ратног злочинца Хашима Тачија најављују прославу у среду, пише данас косовска штампа.

Мандат досадашњој "председници" Атифети Јахјаги истиче у априлу, а нови "председник" требало би да буде изабран најкасније у првој недељи марта.

Владајућа коалиција у Приштини не жели да открије датум избора због жестоког противљења опозиционих странака које већ дуже време блокирају рад парламента и одржавају уличне протесте.

Под насловом „Кључна недеља за избор председника“ лист „Коха диторе“ пише на насловној страни да је Демократска партија Косова Хашима Тачија позвала на прославу у среду 24. фебруара.

Заменик лидера ПДК Енвер Хоџај изјавио је јуче да је Тачијев избор за "председника" готова ствар и да је коалиција обезбедила неопходне гласове за окончање тог процеса.

Позивајући се на неименоване изворе, лист „Зери“ пише да представници владе нису негирали да ће Тачи бити изабран за председника у среду.

Са друге стране, опозиција упозорава да ће се свим средствима томе противити, јер сматра да ће то само продубити кризу.

Цитирајући изворе из опозиционих партија, лист „Коха“ преноси да опозициони блок планира да организује вишедневне мирне протесте испред зграде такозване косовске владе.

Лидер Алијансе за будућност Косова, ратни злочинац Рамуш Харадинај пак каже да се Косово креће у правцу нових избора. Он је изразио уверење да Тачи неће бити изабрани председник, и да ће као последица тога бити одржани нови избори.

„Мислим да ћемо 7. марта аутоматски ићи на нове изборе“, рекао је Харадинај, преноси „Епока е ре“.