Чепурин: Зашто да Срби служе нечијим интересима на уштрб својих?

22-02-2016 05:55:40 | | / vostok.rs |


Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да Русија подржава политику неутралности Србије, оценивши да нема озбиљног разлога да Србија не потпише додатни споразум са Русијом о Центру у Нишу.

Чепурин је рекао да су одлучне изјаве председника и премијера о привржености Србије политици неутралности, по његовом мишљењу, искрене, а да је неутралност зајамчена србским законодавством.

„Русија је доследно подржавала и подржаваће такву политику Београда. Уверен сам да неутралност одговара интересима Срба”, рекао је Чепурин за Спутњик.

Основа сваке неутралности је баланс односа са овим или оним актерима међународног живота, а данас је то умногоме баланс између Истока и Запада, оценио је он.

Говорећи о Центру у Нишу, Чепурин је рекао да је тај Центар доста скромна руско-србска хуманитарна организација, а поређења са НАТО-ом су „благо речено, на стакленим ногама”.

„Потписивање широког споразума Србије са НАТО-ом је пре повод да се сетимо додатног споразума о Руско-србском хуманитарном центру (РСХЦ), који има далеко више технички карактер, а чије се потписивање тако дуго одлаже из мени нејасних разлога”, рекао је Чепурин у интервјуу Спутњику.

Према његовим речима, додатни споразум о РСХЦ условљен је основним Споразумом између влада Русије и Србије о формирању од 25. априла 2012. године, којим је предвиђено да ће стране додатним документом дати Центру „повластице, привилегије и имунитет неопходан за осигурање његовог рада”.

„У овом тренутку, нацрт споразума је потпуно спреман. Свако слово је усаглашено. Не видим никакве озбиљне разлоге да он не буде потписан. Па и да буде потписан у оквиру посете Дмитрија Медведева Србији,” рекао је Чепурин, преноси Танјуг.

На питање да ли има планова да се Центар прошири и добије војну компоненту, Чепурин је рекао да је реч о потпуно транспарентној структури у којој већину запослених чине Срби те је говорити о некаквој војној бази „потпуна фантастика.„

„Војна и војно-техничка сарадња је потпуно друга сфера. Ево, недавни споразум са НАТО-ом је из те области. Такву сарадњу Србија има и са Русијом. Она се у последње време донекле проширила”, објаснио је амбасадор.

Чепурин је рекао да се национални интереси Срба не поклапају увек са интересима ових или оних земаља, ових или оних блокова.

„Ако говоримо о низу земаља-суседа Србије које улазе у НАТО, ти интереси су каткад супротни. То је чињеница. Зашто да Срби служе нечијим интересима на уштрб својих? Зашто да раде против Русије, с којом немају никаквих објективних несугласица?”, упитао је он.

Коментаришући убиство србских дипломата у Либији као резултат америчког бомбардовања, он је рекао да то захтева темељну истрагу и извињење Беле куће, кажњавање криваца и потпуну материјалну одштету деци и породицама убијених.