Вучић: Европа више није велики сан као што је била

22-02-2016 07:02:49 | | / vostok.rs |


Желимо најбоље могуће односе с људима и народима на Балкану, и упркос томе што данас има сумњи у будућност региона из којег долазимо, уверен сам да је добро што се састајемо, разговарамо, што се поштујемо и сарађујемо, рекао је данас премијер Александар Вучић у Лондону, на регионалном Инвестиционом самиту Европске банке за обнову и развој.

Мигрантска криза, додао је, убедила нас је још више да треба да сарађујемо, и да заједно покушамо да превазиђемо проблеме.

У том смислу, сматра Вучић, мигрантска криза утицала је и на растуће националистичке тензије на Балкану, а сви затварају очи пред тим феноменом.

„Чињеница је да то можете осетити у свим земљама, и само политички слепа особа може на то да затвори очи“, додао је он.

У међувремену, међутим, ми идемо даље, сви с намером да будемо део ЕУ, рекао је Вучић приметивши да је Унија донекле изгубила своју магичну моћ кад је реч о Балкану.

„Сви смо премијери својих влада јер говоримо све најбоље о нашим земљама и у томе смо добри“, додао је, а затим приметио да би „неко рекао да седимо овде као да смо из Скандинавије, а не с Балкана“.

Додао је да има још много ствари које би требало да урадимо у наредном периоду како бисмо били део Европе, а кад је реч о ЕУ подсетио је да је Србији, осим региона, Унија највећи трговински партнер, и да због тога „знамо колико је важно да инвестирамо у добре економске и политичке односе“.

„Ми живимо на Балкану, и поносни смо што смо ту. Неки би можда желели да буду ван Балкана, за нас је то ирелевантно, ми хоћемо најбоље могуће односе са свим људима и народима на Балкану“, поручио је Вучић.

„Европа више није велики сан као што је била у прошлости“, приметио је Вучић, додајући да је Србија била земља која је у претходне две године имала највише инвестиција у региону, иако није било већих приватизација, те да се нада да ће се то наставити.

„Прошле године смо имали 1,7 милијарди евра директних страних инвестиција, што је добар резултат и више него 2014, али то није довољно. Потребне су нам две милијарде евра страних инвестиција да би имали одржив систем“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, резултати фискалне консолидације су били добри, али има још места за промене — учинити правосуђе ефикаснијим, наставити борбу против криминала и корупције.

Вучић је признао да политичка ситуација у региону није тако ружичаста како су то, наводи он, говорили његови претходници, а да би била ружичаста, потребна је помоћ ЕБРД-а.

„Потребна нам је и њихова помоћ да брже завршимо ауто-пут Ниш—Приштина, морамо да завршимо тај пут“, рекао је Вучић и додао да морамо да променимо праксу да возила стоје на административној линији по 3-4 дана, али и да се не задржавају на граници са БиХ и Хрватском.

Вучић је рекао да регион чека и економски и политички тешка година, али да ће настојати да одржи стабилност, јер без политичке и економске стабилности и реформи нема будућности ни за једну земљу.

Премијер је рекао да у сваком случају Србија очекује јачу подршку од ЕБРД-а и ЕУ, и свих европских земаља са којима сарађујемо.

Како је навео, не очекује да било ко баца новац на нас, већ помоћ у образовању, политичку подршку, помоћ у реформама.

Вучић је поручио ЕБРД-у да би волео да представници те банке чешће посећују нашу земљу и наш регион, јер је подршка те банке значајна.