Кери захвалио Русији за допринос у постизању примирја у Сирији

23-02-2016 09:31:18 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери поздравио је договор о примирју у Сирији и захвалио свим учесницима, укључујући Русију, за напредак у преговорима.

„Данашњи споразум је резултат дипломатије многих земаља и група. Желим да се захвалим свима који су марљиво радили над њим, укључујући америчку и руску делегацију и све друге чланице Међународне групе за подршку Сирији“, изјавио је Кери, а пренела прес–служба Стејт департмента САД.

Према његовим речима, „ако све стране буду прихватиле и испуњавале услове примирја, оно не само да ће допринети смањивању насиља, него ће проширити могућности испорука неопходне хуманитарне помоћи у опкољене регионе и подржати политичку транзицију власти која ће одговарати потребама сиријског народа“.

Успех реализације споразума о прекиду ватре у Сирији захтева поштовање свих страна које су се обавезале на његове одредбе, нагласио је Кери.

„Сви ми знамо да су пред нама озбиљне тешкоће. У наредним данима радићемо на томе да омогућимо испуњавање обавеза кључним странама и да наставимо на изради механизама за надгледање њихове реализације“, рекао је Кери.

Према његовим речима, испуњавање „датих обећања зависи од даљих дејстава“, све стране су дужне „да омогуће испуњавање резолуције 2254 Уједињених нација и прекид међусобних напада, укључујући ваздушне нападе“.

Стејт департмент је у понедељак објавио заједничко саопштење САД, Русије и других земаља из групе за подршку Сирији, према којем примирје армије Владе Сирије и оружаних опозиционих група треба да почне 27. фебруара.

Споразум о примирју не важи за ДАЕШ, Нусра фронт и друге организације које су Уједињене нације прогласиле терористичким.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут