Украјина хоће Крим преко Песме Евровизије

23-02-2016 09:33:28 | | / vostok.rs |


Украјина је као свог представника на такмичењу за Песму Евровизије одабрала певачицу татарског порекла Џамалу са песмом „1944“, која је посвећена депортацији кримских Татара у време Јосифа Стаљина.

Вицепремијер Владе Крима Руслан Балбек сматра да украјинске власти покушавају да искористе песму Џамале за остваривање својих политичких циљева. Истог мишљења је и заменик председника Комитета за информациону политику Државне думе Русије Вадим Дењгин.

„Украјинске власти покушавају да искористе Џамалину песму за испуњење својих политичких циљева, спекулишући о трагедији целог кримско–татарског народа како би европском гледаоцу наметнули представу о наводном прогону кримских Татара у руском Криму“, рекао је Баљбек.

Он је позвао да се о тој теми не спекулише.

„Позивамо да се не дозволи да се Евровизија, као ауторитарно међународно културно такмичење, претвори у режирани политички спектакл. Коришћење уметника за политичке провокације, по правилу, доводи до отуђења у народу. Џамала ризикује да несвесно постане саучесник у блокади Крима“, нагласио је Баљбек.

На наступ Џамале на Евросонгу негативно реагују и у Државној думи Русије. Заменик председника Комитета за информациону политику Државне думе Вадим Дењгин уверен је да је избор Џамале за представницу Украјине на Евросонгу политички мотивисан.

„Чудан избор. Уверен сам да су гласове наштеловали управо због тога да би још једном повредили Русију. Надам се да руководство Евросонга такве ствари неће допустити“, рекао је Дењгин.

Према његовом мишљењу, многи житељи Украјине неће моћи да гледају пренос такмичења.

„Већина грађана Украјине, који не добијају ни плате, ни пензије, не могу себи да приуште гледање Евровизије јер, као прво, немају чиме да плате струју, а као друго, брига их је за ту Евровизију“, закључио је посланик.

Иначе, директор Института за национално сећање Украјине Владимир Вјатрович најавио је раније да ће у случају победе Џамале на Евросонгу следеће финале бити одржано у Севастопољу.

Власти Севастопоља су саопштиле да је одржавање такмичења у граду могуће само уколико буде победио руски извођач.

Евровизија 2016. године биће одржана у Стокхолму од 10. до 14. маја. Русију представља Сергеј Лазарев.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут