Комесар: ЕУ у критичном тренутку

25-02-2016 11:56:01 | | / vostok.rs |


Мађарска има право да организује референдум о мигрантским квотама, изјавио је данас министар за миграције Холандије Клас Дејкхоф, чија земља тренутно преседава Европској унији.

„Свака земља има право да организује референдуме. Изгледа да је ових дана то прилично популарно кад је реч о европским питањима“, рекао је он новинарима у Бриселу уочи почетка састанка министара правде и унутрашњих послова ЕУ, преноси Ројтерс.

Будимпешта је јуче најавила референдум о плану ЕУ да уведе обавезне квоте за расподелу миграната међу државама-чланицама у покушају да смањи прилив избеглица и миграната са Блиског истока и из Африке.

„Не мислим да постоји забрана референдума у европском праву. Прво треба да видимо да ли ће бити референдума, шта ће бити питање, какав ће бити резултат, а онда и шта ће влада изнети на европски сто“, рекао је Дејкхоф.

Истовремено, европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос је, долазећи данас на састанак у Бриселу, упозорио да се Европа налази у „критичном тренутку“.

„Усамљене иницијативе не воде никуда. Сада су на коцки јединство Уније и људски животи“, рекао је Аврамопулос, додавши да је само 10 дана остало до 7. марта, када ће ЕУ одржати самит са Турском.

ЕУ притиска Турску да заустави талас који је прошле године у Европу донео више од милион избеглица, док их је од почетка године већ дошло више од 100.000, а предвиђа се да ће њихов број и расти када се временски услови побољшају, подсећа британска агенција.

То подстиче све већи број држава-чланица ЕУ да уводе једностране пограничне контроле, чиме доводе Шенген зону до ивице пропасти.