Кери: САД разматрају с арапским земљама копнену операцију против ДАЕШ-а

26-02-2016 10:20:01 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе воде прелиминарне консултације с низом арапских земаља поводом њиховог предлога да се против ДАЕШ-а ангажују копнене снаге, саопштио је амерички државни секретар Џон Кери обраћајући се Конгресу САД.

„Консултујемо се у вези с овим предлозима“, рекао је Кери одговарајући на питање да ли Вашингтон преговара са Саудијском Арабијом, Јорданом, Уједињеним Арапским Емиратима и Оманом о могућности њиховог учешћа у копненој операцији против терористичке организације ДАЕШ.

Кери је одбио да наведе детаље о тим консултацијама, јер су „преговори у почетном стадијуму“.

„Они су изразили спремност да буду корисни у борби против ДАЕШ-а“, рекао је Кери.

Према његовим речима, то је део напора америчке администрације да се „искористи свака оправдана могућност у борби“ против ДАЕШ-а.

Амерички државни секретар је, такође, рекао да Вашингтон има разумевање за страховања Анкаре у вези са решавањем сиријске кризе и о томе разговара с турским партнерима.

„Водимо дијалог с Турском како не би била пређена граница када је реч о осетљивим питањима у региону и верујем да ћемо успети у томе“, рекао је Кери наступајући пред Комитетом за иностране послове Представничког дома Конгреса САД.

Према његовим речима, САД су дужне да поштују страховања Турске.

„Важно је да краткорочне одлуке не стварају проблеме у дугорочној перспективи у региону“, рекао је Кери и нагласио да САД „раде веома пажљиво“.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу раније је рекао новинарима да примирје у Сирији не обавезује Турску уколико се појави претња њеној безбедности.

Министарство иностраних послова Русије је саопштило да ће одлуке о примирју у Сирији бити усвојене уз поштовање позиције Турске и њених интереса.

САД су раније саопштиле да су споразум о примирју дужне да поштују све стране.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут