Москва забринута због стварања тампон-зоне на турско-сиријској граници

26-02-2016 10:53:50 | | / vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов изразио је забринутост због стварања тампон-зоне на турско-сиријској граници, наводећи да тај потез, као и формирање нових војних блокова за копнену операцију у Сирији, воде даљем погоршању сиријске кризе.

„Председник Русије Владимир Путин покренуо је иницијативу да се формира широки антитерористички фронт, уз учешће сиријске и ирачке армије, курдских бораца, оружаних одреда сиријске патриотске опозиције, а уз подршку међународних и регионалних играча и уз централну улогу Савета безбедности Уједињених нација“, подсетио је Богданов током заседања међународног експертског клуба „Валдај“ у Москви.

Према његовим речима, развој догађаја указује на то да је неопходност да се формира међународна антитерористичка коалиција све већа.

„Дубоку забринутост изазивају потези који воде ка даљем погоршавању сиријске кризе. То се, пре свега, односи на покушај реализације идеје стварања тампон-зоне на турско-сиријској граници и формирања неких нових војних блокова ради отпочињања копнене операције у Сирији“, рекао је Богданов.

Од 27. фебруара, у складу са заједничким саопштењем које су објавиле Сједињене Америчке Државе и Русија, у Сирији треба да наступи прекид ватре између сиријске армије и оружаних формација опозиције. Напади на ДАЕШ и Нусра фронт и друге организације које су УН прогласиле терористичким биће настављени.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут