Руске компаније желе да откупе ТВ канал у Србији

23-02-2014 12:23:57 | | Политика/ mojenovosti.com |

Преко њега би емитовале програм ТВ Спас, највећег православног медија на свету. – Улога цркве у обнови државе.

Саборност усмерава државну стратегију Русије ка конзервативизму, оличеном у обнови државе и нације, очувању духовних и моралних вредности. То је био рецепт за препород земље, заснован на традиционалним хришћанским вредностима и идеалима, поручено је на скупу „Улога Руске православне цркве у обнови руске нације и државе”, одржаном у Хотелу „Москва”, у организацији Центра за истраживање миграција и Института за европске студије (ИЕС).

Данас у Србији мало знамо о великим променама које се дешавају у Русији, нама веома битној земљи, оценио је Миша Ђурковић (ИЕС). Подсетивши да су ова питања у Русији актуелна већ хиљаду година, али да је Руска православна црква (РПЦ) темеље конзервативизма поставила својим „Социјалним учењем”, важним документом из 2000. године, Ђурковић је рекао да је то озбиљан проблем и пред данашњом Србијом. Ми тек учимо да обнављамо свој конзервативизам, навео је Миша Ђурковић.

Јеромонах Дмитриј из Московске патријаршије истакао је да је Црква једина организација која је сачувала легитимитет током две хиљаде година. Упркос свим напорима за њено рушење, она опстаје као чудесни времеплов, рекао је Дмитриј. Јеромонах је истакао културну надмоћ Србије и Русије у савременом свету, јер код нас долазе хиљаде људи из иностранства да виде наше манастире и иконе, да их додирну и осете њихову топлину.

Ако наша деца пронађу смисао живота, њима неће бити неопходан никакав надзор, објаснио је Дмитриј, нагласивши посебну васпитну улогу РПЦ, кроз бригу и деци и едукацију, слично моделу младих извиђача, и уз неговање верских и патриотских традиција. Представник Московске патријаршије додао је да је први задатак хришћанске педагогије филтрирање и одвајање битног од небитног у ери поплаве информација и лажних вредности, јер су наша деца закључана у градовима и окружена су компјутерима, асфалтом и бетоном.

Други правац јесте рад са студентима, и са њима је могуће разговарати језиком савремене популарне културе. Као пример, отац Дмитриј навео је филмове „Господар прстенова” и „Хари Потер”, који су засновани на адаптираним хришћанским причама. Видљив напредак на овом плану постигнут је од 2000, када је на власт дошао Владимир Путин, истакао је отац Дмитриј, и као позитивне примере набројао законе о абортусу и алкохолним пићима, усвојене по препоруци патријарха московског и све Русије Кирила.

Борис Костенко, генерални директор Телевизије Спас, највећег православног медија на свету, открио је да већ извесно време разговара са представницима великих руских компанија „Лукоил” и „Газпром”, о могућности да откупе један кабловски телевизијски канал у Србији и на њему реемитују програм ТВ Спас, са културном и духовном компонентом. То би, нагласио је Костенко, било у склопу пројекта „Спас Планета”, где би се емисије ТВ Спас преводиле и приказивале у другим земљама, како то раде многе западне телевизије. Своју временску прогнозу ТВ Спас даје за свих шест континената, јер ова телевизија покрива све делове планете где постоје руски храмови, укључујући и Антарктик, рекао је Костенко.

На инсистирање патријарха Кирила, ТВ Спас је напустила унутарцрквене оквире и своје извештавање посвећује општенационалним питањима, са ослонцем на традиционалне вредности. У последњих 15 година, Цркву су принудили да сама преузме иницијативу и примени своју духовну и моралну силу, навео је Костенко и подсетио да је управо РПЦ прва употребила реч „конзервативизам”, која је данас у темељу државне политике.

Телевизије се баве зарађивањем новца, а не просвећивањем људи, али ТВ Спас је добила националну фреквенцију у Русији, па је монопол на лаж почео да пада као кула од карата, истакао је генерални директор.