Москва: Не нападајте Русе, не изазивајте рат

23-02-2014 01:09:23 | | Васељенска/ mojenovosti.com |

Москва – Москва је данас позвала украјинске власти и снаге које контролишу Кијев и западне регионе да осигурају безбедност етничким Русима и припадницима осталих народа, рекао је данас Константин Долгов, комесар за људска права при руском Министарству спољних послова.

Долгов је коментарисао јучерашњи напад у украјинском региону Ровно на аутобус у коме су били белоруски туристи. У овом нападу тешко је повређен возач, држављанин Русије.
„Москва верује да је апсолутно неопходно и да је дужност украјинских правосудних органа и свих који контролишу или покушавају да контролишу Кијев и украјинске регионе, посебно на западу, да заштите цивиле, укључујући Русе и припаднике других народа“, рекао је Долгов.
Он је позвао украјинске власти да поштују међународно право и заштите цивиле. „То је од виталног значаја и у циљу превенције потенцијално опасне ескалације међуетничких сукоба у земљи“, рекао је Долгов.
Запад Украјине је традиционално наклоњен Европи, док је исток земље традиционално наклоњен Русији. Према ранијим извештајима, док је Јанукович још био де факто на власти у Кијеву, поједине регије са запада су му „отказале послушност“, а у Лавову су наоружани демонстранти заузели све административне зграде.
У Украјини живи око девет милиона Руса, од укупне популације од 47 милиона. Становништво чини 77 одсто Украјинаца, 17,3 одсто Руса, као и заједнице Белоруса, Молдаваца, Бугара, Кримских Татара, Мађара, Румуна, Пољака и Јевреја.