Србија и Република Србска чувају војну неутралност

26-02-2016 04:05:46 | | / vostok.rs |

Премијер Александар Вучић и председник РС Милорадом Додиком сагласни су да Србија и Република Србска очувају војну неутралност. Снага Србије је кључна за регионалну стабилност, рекао је Додик. Резултати обдукције србских и либијских стручњака се апсолутно поклапају, повреде су настале на исти начин, у детонацији, и у исто време, рекао је Вучић.


Премијер Александар Вучић рекао је након сусрета са председником Републике Српске Милорадом Додиком, да су кључне теме биле - значај очувања мира и стабилности у региону, заједнички економски пројекти, значајне годишњице, али и глобалне теме, превасходно оне везане за наш однос према различитим војним савезима.

Вучић је, говорећи о економским пројектима, рекао да они добро напредују и у складу са планираним роковима.То се пре свега односи на радове на мосту Љубовија - Братунац, али је додао да је било речи о о путу Бијељина - Београд, односно Бијељина - Сремска Митровица, и путу Вишеград - Ужице.

"Мислим да ћемо на следећој заједничкој седници двеју влада, Републике Српске и Србије, доћи до закључака како да припремимо пројектну документацију и креномо с радовима у 2017", рекао је Вучић.

Када је реч о важним годишњицама Вучић је поменуо 75 година од оснивања Независне државе Хрватске, "места најтежег и највећег погрома нашег народа у историји", и оснивања јасеновачког логора.

Србија и Република Србска ће заједно обележавати те датуме, не само у једном дану, већ низом манифестација, како у Београду, тако и у Бањалуци, али и у Јасеновцу, ако нам буде дозвољено, рекао је Вучић.

Србија и Република Србска исказале су идентичне ставове у односу на различите војне савезе, а премијер Вучић је, говорећи о тој теми, навео да ће Србија чувати своју војну неутралност, да неће бити члан ниједног војног савеза, изразивши задовољство што је и председник Додик рекао да ће и РС водити исту такву политику на нивоу БиХ.

Додик је рекао да је снага Србије кључна за стабилност региона и њена подршка Дејтонском споразуму за Републику Српску није спорна, али су спорне наметнуте надлежности које је учиниовисоки представник.

"Ми нисмо авантуристи и само легитимним политичким средствима ћемо се борити за наш статус", рекао је Додик.