Вучић: Видећете ускоро да ли сам се уплашио

27-02-2016 09:10:09 | | фото: © ТАНЈУГ/ TАЊА ВАЛИЋ/ vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредних неколико дана донети одлуку која претходи расписивању избора, па ће његови политички противници видети „колико се уплашио“. Говорећи о трагичном догађају из Либије, Вучић је поручио да Вашингтон мора да покаже доказе.

Вучић је, одговарајући на питање новинара колико су тачне спекулације да неће бити избора, јер се компликује питање са мигрантима, приметио да они који о томе говоре нису забринути због миграната, већ желе да кажу да премијер нема подршку.

„Нису ти који о томе говоре на друштвеним мрежама и у појединим медијима стварно забринути због мигрантске кризе, нити других питања, већ би да кажу да Вучић нема подршку и поверење народа, па се уплашио народне воље, па ћу мигрантску кризу да искористим као довољан разлог“, рекао је премијер.

Он је додао да је добро „док га виде уплашеног“, иако се, каже, „на то никада не би кладио“.

"Изборе ће расписати председник Републике, и председница Народне скупштине, а видећемо када. То је њихова надлежност. А да ли ћу ја да донесем одлуку зависи од тога колико сам се уплашио, а то ће да виде у наредних неколико дана", поручио је Вучић.

Ако Вашингтон има доказе, нека их покаже

Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће се сутра поново састати са амбасадором САД Кајлом Скотом, јер је за Србију од виталног значаја да трагичан догађај из Либије добије пуну истину, као што је важно да се не доведе у питање добар тренд односа са Сједињеним Државама.

„Резултати обдукције двоје србских држављана који су погинули у бомбардовању у Либији, а која је рађена у Србији, поклапају се са резултатима обдукције коју су обавили либијски стручњаци“, рекао је премијер на конференцији за штампу и поновио да Србија чека да америчка страна пружи били какав доказ да то нису урадили амерички бомбардери или ловци.

Према његовим речима, на једном телу је реч о 11, 12 повреда и од њих је једна била смртоносна, али се види, рекао је, да су настале одједном, као последица детонације.

Вучић је истакао да је аутопсија јасно показала да су све повреде на телима Слађане Станковић и Јовице Степића настале истовремено.

„Морам да признам да би то требало баш да не-знам-ко креира, па да у некој другој детонацији негде страдају, па да та тела довлаче… Чему то све? Тешко ми је да у то поверујем, али хајде да будем коректан, да то не искључим у потпуности, да чекам да нам америчка страна пружи било какав доказ да то нису урадили амерички бомбардери или ловци“, рекао је премијер и додао да је тешко је да се пронађе било који аргумент за сумњу у оно што смо имали до сад.

„По нама су то урадили амерички бомбардери и ловци, ако Американци кажу да је другачије, нека нам пруже доказе“, рекао је Вучић.

Вучић, Додик: О миру,стабилности, економији, војној неутралности


Премијер Александар Вучић данас је у Београду разговарао с председником РС Милорадом Додиком, а на прес-конференцији након сусрета рекао је да су кључне теме биле — значај очувања мира и стабилности у региону, заједнички економски пројекти, значајне годишњице, али и глобалне теме, превасходно оне везане за наш однос према различитим војним савезима.

Вучић је, говорећи о економским пројектима, рекао да они добро напредују и у складу са планираним роковима.

То се пре свега односи на радове на мосту Љубовија — Братунац, али је додао да је било речи о о путу Бијељина — Београд, односно Бијељина — Сремска Митровица, и путу Вишеград — Ужице.

„Мислим да ћемо на следећој заједничкој седници двеју влада, Републике Српске и Србије, доћи до закључака како да припремимо пројектну документацију и кренемо с радовима у 2017“, рекао је Вучић.