''СВЕТИ САВА - ШКОЛСКА СЛАВА'' И У ТУРСКО ДОБА

23-02-2014 06:13:09 | | Горан Киковић, глави и одговорни уредник Гласа Холмије/ moj |

И ове као и предходних година у Црној Гори се не слави школска слава - Свети Сава. У Републици Србској и Србији то су празници за памћење. Не треба ваљда никога подсјећати ко је био Свети Сава у србском народу. Слободан Ерић каже: ''Био је први архиепископ аутокефалне самосталне Српске цркве, први просвјетитељ, јер је започео просвјетну дјелатност, просвјетљујући србски народ у оном што је најважније − у вјери у Бога − и први законодавац у србском народу''.
Но, треба подсјећати да се Свети Сава славио у школама на нашим просторима ''у турско вријеме'', што говоре и документа која су објављена у јединим србским новинама у Турској - "Цариградском гласнику".
Ево прилажемо још један документ који сликовито свједочи о тадашњим приликама у турској царевини око прославе Светог Саве у школама, а који се односи на школу у Доњој Ржаници код Берана, а слична ситуација је била и у другим школама у овом крају.
У "Цариградском гласнику" бр. 16 из 1904. године Иван А. Чукић, учитељ из Доње Ржанице, објавио је чланак у коме говори о Доњоржаничкој школи. Он, поред осталог, каже:
"Ево већ пета година од како је у овом селу отворена србска школа и од како у њој многи српчићи славе првог србског просветитеља Св. Саву. (...) Миралај Хамди бег испратио је прошле године два мајстора који су ову школску зграду из основа поправили. Нека му је велика хвала, а такође и Зејнел бегу који приложи 275 гроша преко свога опуномоћеника Асан ефендије на име помоћи сиромашним ђацима својих чифчија...Пошто у селу нема цркве то се народ на Светог Саву ујутру рано, искупио у школи гдје одржасмо јутрење. Обред су обавили поп Максим Поповић и поп Ново Недић...". Даље се у чланку каже: "Пред многобројним народом из 6 села говорили су и то г. Мираш о чувању здравља, а потписати "Шта је темељ народности"... За све уредно весеље нека је хвала г. Мирашу, мјесном надзорнику Сави Чукићу, а особити мухтарима: Симону Чукићу, Милићу Аковићу и Нову Томовићу..."
Зашто је Свети Сава засметао творцима новокомпонованог образовног система у Црној Гори, кад ни Турцима није?