Опозиционе снаге ће искористити примирје за наоружавање

27-02-2016 09:56:51 | | / vostok.rs |


Бивши сарадник МИ6 сматра да ће групе преко којих САД, Турска и Саудијска Арабија индиректно врше утицај у Сирији искористи примирје за наоружавање.

Примирје које је ступило на снагу данас на територији Сирије може представљати само паузу, а не прекид оружаних дејстава у Сирији, сматра бивши сарадник британске обавештајне службе МИ6 Алисте Кук.

„Прво питање које треба поставити: „Да ли заиста стране желе примирје?“. Пре свега мислим на Сједињене Државе. Да ли оне покушавају да уз помоћ овог режима прекида ватре створе такве услове у којима би се могле оптужити Русија и Иран да настављају борбене акције и ваздушне ударе против оних које САД назива „умеренима“, иако се у стварности ради о групама повезаним са џихадистима“, објаснио је Кук.

По његовим речима, утицај на антивладине групе у Сирији има „Турска и у неком степену Катар и Саудијска Арабија“, при томе, „утицај Американаца на ове групе постаје све мањи и мањи“.

Бивши припадник британске обавештајне службе сматра да је циљ прекида ватре да се „предахне, направи пауза, како би се групе преко којих САД, Турска, Саудијска Арабија имају индиректан утицај могле прегруписати, поново наоружати и припремити се“.

„У том плану ово је тајмаут. Зато сам и рекао да, по мени, ово није почетак краја ове приче, већ само још једно у низу поглавље“, рекао је Алистер Кук.

По мом мишљењу, овај корак је предузет када је сиријска војска уз подршку руске авијације почела да потискује милитанте.

„Мислим да они иду на овај корак — ми то видимо — управо зато што желе да наоружају и зауставе брзо напредовање коалиционих снага на челу са владиним снагама у Сирији, зауставе га како би ојачали своју преговарачку позицију — како би се могло на нешто ослањати током преговора. Сада су њихове преговарачке позиције сваким даном све слабије, а ако сиријска војска дође до Раке, практично им ништа неће остати. Тако да имају у задатак да је не пропусте у Раку. Иначе, о чему ће се преговори? Прави преговори се водити на бојним пољима, у Идлибу и Алепу, на северу сирије“, објаснио је бивши обавештајац МИ6.

При томе, он је навео да у америчком руководству „постоје различити елементе“, мишљења која се мимоилазе, као нпр. ставови Пентагона и ЦИА по истом питању.

„У овм тренутку, нпр. у Идлибу видимо како групе сиријских Курда које имају америчку подршку воде борбе са одређени групама које је обучила ЦИА“, објаснио је Кук.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут