Руска авијација у потпуности контролише ситуацију у Сирији Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20160227/1103583706.html#ixzz41O43HO

27-02-2016 05:37:35 | | / vostok.rs |


Од тренутка званичног ступања на снагу резолуције Савета безбедности УН о прекиду ватре у Сирији руска авијација је обуставила своје активности у овом региону.

Ситуација на читавој територији Сирије налази се под контролом Ваздушно-космичких снага, саопштили су у Генералштабу Русије.

По речима представника војног ресора, Русија је направила први корак у прекиду војних акција на сиријској територији.

Ваздушно-космичке снаге Русије потпуно су престале да изводе ударе од поноћи на рејоне и оружане формације у Сирији које су пристале да поштују прекид ватре, саопштио је извор у Генералштабу Министарства одбране Русије.

„Узимајући у обзир ступање на снагу резолуције Савета безбедности УН за помоћ руско-америчком споразуму о прекиду ватре, као и због искључивања грешки приликом удара, данас, 27. фебруара, налети руске војне авијације на територију Сирије неће бити извођени“, рекао је начелник главне оперативне управе Генералштаба генерал-потпуковник Сергеј Рудској.

Удари у „зеленој зони“ су у потпуности прекинути, изјавио је на брифингу Министарства одбране Рудској.

У Генералштабу су саопштили да су се сиријска војска и 17 оружаних формација у Сирији обавезале да поштују прекид ватре.

„Сиријска страна је 23. фебруара изјавила да пристаје на прекид борби у складу са руско-америчким споразумом, као и седамнаест оружаних формација које су се обратиле команди ваздушне базе Хмејмим и које су потписале обавезу да поштују прекид ватре“, саопштио је Рудској.

Министарство одбране Русије предало је САД списак група које су се прикључиле примирју у Сирији, рејонима на којима удари треба да буду обустављени.

По његовим речима, „америчким представницима је предат списак формација, које имају од 6.000 до 11.000 људи, које су се придружиле режиму прекида ватре, као и списак од 74 насељена места и рејона са уцртаним тачним географским координатама на којима удари треба да буду искључени“.

Генералштаб је саопштио да је од америчких војника добио војну карту о ситуацију у Сирији и да у овом тренутку упоређују податке.

„Специјално ради размене информација са америчким колегама израђена је карта ситуације у Сирији која је предата америчкој страни током билатералних консултација у Аману 26. фебруара, као и путем војно-дипломатских канала. На њој су уцртани рејони у којима се ради на измирењу сукобљених снага, сиријске ваздушне снаге, курдске територије, обележавање рејона које држе ДАЕШ, Нусра фронт и друге оружане формације“, саопштио је он.

Генерал-потпуковник Сергеј Кураленко информисао је о томе да је у руској ваздушној бази Хмејмим створен центар за мирење непријатељских страна у којем ради 61 руски официр. Они су већ имали 49 разговора са представницима оружаних формација.

Контролу поштовања прекида ватре врши 70 дронова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут