Селаковић о Шешељу: Одговорићемо Хагу до 15.марта

27-02-2016 05:47:01 | | / vostok.rs |


Министар правде Никола Селаковић рекао је да ће Србија одговорити Хашком суду у року, поводом налога да тај суд обавести о евентуалним тешкоћама које има како би Војислав Шешељ присуствовао изрицању пресуде. Он каже и да не очекује да ће САД доставити доказе да двоје службеника амбасаде Србије у Либији нису погинули у њиховом нападу.

„Одговорићемо у року који нам је дат“, рекао је Селаковић

Веће Хашког трибунала оставило је рок Београду да до 15. марта извести Трибунал о свим тешкоћама које би могао да има у спровођењу налога да лидер радикала Војислав Шешељ присуствује изрицању пресуде која је заказана за 31. март.

У одлуци, коју је потписао председавајући судија Жан-Клод Антонети, властима Србије налаже се да „предузму све неопходне мере да обезбеде присуство оптуженог изрицању пресуде“.

Званичном Београду Веће је оставило рок до 15. марта да извести Трибунал о свим тешкоћама које би могао имати у спровођењу тог налога.

Када је реч о случају „троје радикала“, Селаковић је навео да је Србија поднела редован извештај о томе.

„Ми смо своју обавезу испунили и наша досадашња комуникација као државе са Трибуналом у Хагу је била под ознаком поверљивости, са наше стране она и даље остаје таква. Трибунал је у одређеним ситуацијама износио неке податке из тих преписки“, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, и тај извештај је достављен у року, а како ће даље Трибунал реаговати, остаје да се види.

Значило би да САД кажу: Наша је грешка


Селаковић не очекује да ће САД доставити доказе да двоје службеника амбасаде Србије у Либији нису погинули у њиховом нападу.

„Нама остаје горак укус, али Србији и народу би значило, и будућим односима САД и Србије би значило да кажу: Да, наша грешка је у питању“, рекао је Селаковић.

„Такве ствари се, нажалост, у ратним и хаотичним временима дешавају, али нисам један од оних који очекују да ће се тако нешто и догодити. На то ме наводи досадашње искуство“, рекао је Селаковић.

Очигледно је када имате, како је то премијер Вучић објаснио, људско тело на коме се налазе десетине прострелних рана које су настале у исто време, да вас онда неко није гађао праћком него је до тих повреда дошло због експлозије гелера, додао је министар правде.