БНД покушао да прислушкује Керија, али...

27-02-2016 07:45:47 | | / vostok.rs |


Немачка обавештајна служба БНД прислушкивала је више високих званичника, него што се то до сада мислило. Међу метама немачке шпијунаже су били: висока представница ЕУ за спољне полсове Кетрин Ештон и државни секретар САД Џон Кери. Истина, погрешан број телефона шефа Стејт департмента су унели у програм, пише Шпигл.

Према подацима извора Шпигла из владиних кругова, БНД је пратила високу представницу ЕУ за спољне послове Кетрин Ештон од 2009. године — од тренутка када је Ештонова заузима место високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

Према информацијама Шпигла, од 2013. године БНД је прислушкивала и мобилни телефон државног секретара САД Џона Керија. Међутим, директно прислушкивање није дало никакав резултат, јер је један од сарадника БНД-а погрешио телефонски код земље и уместо кода САД унео једну од афричких држава.

Немачка обавештајна служба је ипак наставила да прати Керија прислушкивањем других телефона.

Још средином октобра објављено је да је у циљу прислушкивања европских и америчких политичара БНД дуго година користила не само кључне речи Агенције за националну безбедност САД, већ и своје сопствене.