На Криму мобилизација против проевропских екстремиста у Кијеву

24-02-2014 04:50:51 | | Maгацин/ mojenovosti.com |

У Криму, према одлуци Конгреса у Харкову је почела мобилизација. Сви који желе да се заштите од проевропских екстремиста на полуострву где је традиционално про-руско расположење, позивају се у националу милицију.

Проевропски екстремисти покушавају да држе своје акције у Кримским градовима али бивају осујећени и пружа им се отпор.
“ Крим за мир “ и “ Фашизам неће проћи „. Под таквим паролама и транспарентима са георгијевским лентама у центру Керча окупљени изражавају свој револт на потезе Кијева. Солидарност са Русијом изражена је сасвим конкретно: подигнута је руска застава на згради Градске већнице.
Из Кијева се чују све гласнији и јаснији позиви – забрана руског језика и све срамнији статус руске популације Украјине који „нису држављани „, пракса је која већ постоји у неким балтичким земљама.
Источна Украјина неће признати власт Кијева
Након политичких превирања и преузимања опозиције у Кијеву и западних региона, демонстранти у разним деловима југоисточне Украјине се окупљају на митинге. Демонстранти позвивају на отцепљење од осталог дела Украјине. Украјински лучки град Севастопољ је гласао да се заустави плаћање пореза у Кијев, јер тражи независност.
Оне који не верују у европске интеграције и желе да се одупру проевропским екстремистима су одржали митинг и у Севастопољу. На јавном скупу на Тргу Накхимов је присуствовало преко 20.000 људи. Изабран је нови градоначелник. Градоначелник је постао предузетник Алексеј Чали – руски држављанин, који је рекао да становници града неће дозволити никоме да диктира услове.
Милиција се формира и у Симферопољу, где је одржан велики митинг за подршку Виктору Јануковичу. Наравно , нико не жели борбу, али на отпор против екстремиста народ је спреман.