Подела Сирије би изазвала етничко чишћење

28-02-2016 09:52:58 | | / vostok.rs |


Турска већ неколико година покушава да издејствује стварање тампон зоне и успостављање зоне забрањене летова у Сирији како би ослабила режим Башара ел Асада и подржала оне који би да свргну сиријског председника, каже аналитичар Института за националну безбедност Израела Шломо Бром.

„Анкара се више пута обраћала Сједињеним Америчким Државама с оваквим молбама, али сада страхује да би Курди могли да успоставе контролу над целом турско-сиријском границом. Турска не жели то да дозволи. Ако Анкара због тога буде предузела неке кораке, Вашингтон ће бити принуђен да је подржи“, наводи овај војни стручњак у интервјуу за РТ.

Према његовом мишљењу, подела Сирије је практично већ почела.

„На северу земље формирана је курдска аутономија. Неки региони су се нашли у рукама разних сунитских организација, укључујући ДАЕШ. Друге територије су под контролом сиријских власти“, навео је Бром и нагласио да притом нема речи о етничкој подели ове земље.

„У областима које контролише Асадова влада живи велики број сунита. Подела Сирије по етничком принципу могла би да изазове масовна етничка чишћења што је, разумљиво, грубо нарушавање људских права и свих општеприхваћених норми. Ја не бих саветовао да се иде овим путем“, навео је стручњак.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут