ИСГТРГНУТЕ СТРАНИЦЕ ИЗ „ДНЕВНИКА АНЕ ФРАНК“ И ДРУГИХ ДЕЛА О ХОЛОКАУСТУ

25-02-2014 01:51:59 | | / mojenovosti.com |

У библиотекама Токија из више од 280 примерака „Дневника Ане Франк“ и других књига на тему холокауста вандали су истргли старнице , јављају локални медији а преноси агнеција Киодо на свом интенет порталу на енгелском језику уз нагласак да полиција интезивно трага за починиоцима овог акта неофашизма.


Досадашња истрага је показала да су случајеви цепања књига потврђени у 36 библиотека из 7 токијских рејона ,посебно у рејонима Синдзјуку, Накано,Сугинами,Тосимаи Нерима, јавља агенција додајући да су све књиге које су страдале од руку вандала у каталогу биле повезане са именом Ане Франк, а из већине примерака су ирезане или истргнуте странице на којима има трагова сећања на холокауст.

Како су агенцији Киодо изјавили представници једне од библиотека, примерци књига из којих су истргнуте странице на којима су описана страдања у фашистичким концлогрима, остављене су на отвореним књижним полицама у библиотекама.

Агенција Киодо преноси извештај тв канала НХК који се позива на информације добијене од службеника билблиотека, да нису забележени случајеви истргнутих листова књига које су враћали читаоци, па је , према томе ,утврђено да су вандалски акти учињени у библиотечким просторјама.

Први сличан вандалски акт је забележен у јануару текуће године,али је о то постало познато тек сада.

Како се прецизира у најновијим онлајн вестима на еглелском језику агенције Киодо, ових дана службеници токијске полиције спроводе интезивну истрагу у просторијама библиотека у којима су нађени примерици „Двнвеника Ане Франк“ са истргнутим листовиам, проучава руком напсиане белешке на тим страницама , а у библиотекама је уведен и видео назор.

Подсећамо да је Ана Франк рођена 12.јуна 1929. у немачком граду Франкфурту на Мајни у јеврејској породици.После доласка нациста на власт 1933.г. њен отац Ото Франк је емигрирао у Амстердам где се ускоро преселила и његова породица.Године 1940. нацистичка Немачка је окупирала Холандију у којој је одмах почео погром Јевреја.

Након што јој је старија сестра Ана Марго добила позв да се јави у Гестапо,породица Франк се преселила у складиште које је припадало предузећу Опекта у којему је радио Ото.

Ту је Ана Франк од 12. јуна 1942. до 1. августа 1944. г. водила дневник у који је описивала догађаје из живота своје породице и суседа.

Цела породица Франк изузев оца страдала је у концлогору.

Ото Франк је унро 1980.