Свет ће морати да верује Путину и Асаду

28-02-2016 10:24:45 | | / vostok.rs |


Након пет година сукоба, оружје у Сирији је заћутало, и Западу не преостаје ништа друго осим да се ослони на добру вољу председника Русије Владимира Путина и његовог сиријског колеге Башара ел Асада, пише портал немачке телевизије НТВ.

„Очигледно, у овом тренутку не постоји алтернатива, већ морамо да се ослонимо на добру вољу Путина и Асада“, наводи се у чланку на порталу немачке телевизије НТВ.

Јоса Енриха је скептичан према примирју у Сирији, али сматра да у теорији споразум свакако није лош.

План који су предложили Москва и Вашингтон, подржали су сиријска влада и главне побуњеничке групе, које ће се сада наћи под озбиљним притиском.

Са Енрихове тачке гледишта, ако нека од оружаних формација прекине примирје, то ће значити њен крај. У том случају, Запад ће им одсећи своју и без тога слабу подршку. То се односи на Саудијску Арабију, која при таквом сценарију тешко може да оправда своју помоћ опозиционим групама.

Остављене на цедилу невладине снаге тешко да могу да преломе ток догађаја у Сирији, где је Асадова војска уз помоћ руске авијације у последње време постигла значајне успехе.

Притом, аутор чланка се плаши да Сирија уз подршку Русије може да настави војну операцију, без нарушавања споразума, јер се он односи само на одређене територије и само на поједине групе. Стварање специјалног ресора који би одговарао за одређене војне циљеве у Сирији није предвиђено споразумом.

Немачка телевизија наводи да примирје може помоћи да се оживи план Савета безбедности УН о стварању прелазне владе у Сирији, усвајању новог устава, као и о одржавању слободних избора на лето 2017. године.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут