Украјински унијати благодарни папи Фрањи или да се зна одакле дува ветар у Украјини

25-02-2014 06:35:38 | | Борба за веру/ mojenovosti.com |

У ВАТИКАНУ ОДРЖАН ТЗВ. „МОЛЕБАН“ ЗА БУДУЋНОСТ УКРАЈИНЕ У САСТАВУ ЕВРОСОДОМА

У катедрали Светог Петра у Риму одржан је „молебан“ за „европску будућност“ Украјине, саопштила је служба за информисање партије „Удар“.
У саопштењу се истиче да је догађај инициран од стране амбасадора Украјине у Ватикану Татјане Ижевске, а да су активно учешће у организацији узели амбасадор Пољске Патар Новина-Конопка и дипломатски представници земаља чланица Европске Уније.
„Молебан“ је одслужен у такозваном украјинском олтару катедрале. У њему се налазе мозаици грба Украјине, Свете кнегиње Олге и Светог кнеза Владимира.
Лидер украјинских унијата Свјатослав Шевчук је, у интервјуу дописнику Радио Ватикана, крваву револуцију у Украјини назвао „почетком процеса исцељења“. По његовом мишљењу, у Украјини је „почео мањевише разумни уставни процес“ и „парламент је почео да служи народу." Шевчук је узео слободу да у име свих Украјинаца изрази благодарност римском папи Фрањи.
„Молебан“ за „мир, јединство и срећну европску будућност украјинске државе“ предводио је управо Свјатослав Шевчук. У свечаности је учествовао дипломатски кор, представници Ватикана и украјинске заједнице као и медијски посленици. На самом крају церемоније у катедрали Светог Петра, била је запаљена симболична свећа у част погинулих на улицама Кијева.