Махмуд Бушатлија: Вратио сам се вери својих предака

25-02-2014 10:15:03 | | Прес/ mojenovosti.com |

Махмуд Бушатлија вратио се православљу 500 година пошто су се његови преци потурчили.
Познати домаћи консултант за страна улагања променио је и веру и име пре десетак дана у Митрополији црногорско-приморској, на Ћипуру, на гробу претка Ивана Црнојевића. Добио је име Станко Црнојевић.
Није било никаквог посебног ритуала у којем се одричем ислама. Само сам прошао кроз ритуал крштења кроз који пролазе и сви остали. -казе Махмуд Бушатлија.

Име је променио само у црквеним књигама , док је у документима остао Махмуд Бушталија. Крштење је, како каже, била је његова лична жеља, јер је хтео да се врати коренима.
Деда ми је једном приликом рекао; „Знаш ли да је наша крсна слава Свети Никола? То је слава наших предака Црнојевића. Знам да те то сада не занима, али некад ћеш се можда сетити.“ А ја сам тада био млади комуниста и није ме се то тада много дотицало.
Деда је, како се показало, био у праву. Бушатлија је веру променио тек недавно, али се у њиховом дому последњих година скромно обелешавао Свети Никола.
Обе кћерке су нам крштене у православној цркви, а супруга Дубравка је такоже православне вере. Од ове године ћемо и званично славити Светог Николу- наводи он.
Додаје да Рамазан никада није славио, а у кући Бушатлија се свињетина не избегава. И деда је јео свињетину, признаје он.

После Другог светског рата смо добили храну као помоћ од Американаца. Деда се „убио“ од шунке, а кад су му рекли да је то свињетина рекао је: „Нисам знао , мислио сам да је телетина. То је онда на њихову душу.“- сећа се Махмуд.
На питање, зашто је лутао између- комунизма, ислама и православља. Бушатлија каже да дилеме заправо и нема.
-Никада се нисам осећао као мусиман, ми Бушатлије смо увек били Срби с муслиманском подлогом. Марксиста јесам био, али то није непомирљиво са вером. То сам рекао и митрополиту Амфилохију и београдском надбискупу Хочевару. Они се слажу- каже Бушатлија и наводи да су и после рата многи декларисани комунисти славили славу.