Налазите се на страници > Почетна > Блог > Сиријци опчињени Путином

Сиријци опчињени Путином

29-02-2016 09:10:21 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изузетно је популаран у сиријској престоници Дамаску. Путин је чак популарнији и од дугогодишњег сиријског савезника — лидера Хезболаха Хасана Насралаха, оцењује шпански лист „Паис“.

На улицама Дамаска портрети и сувенири са ликом руског председника се могу видети скоро свуда — на билбордима, пословним зградама, киосцима…

„Од септембра прошле године, када је уз подршку руских ваздушних снага сиријска војска извојевала неколико великих победа против терориста ДАЕШ-а, рејтинг руског председника је енормно порастао, толико да је засенио славу лидера Хезболаха“, наводи лист.

​Дивљење Путину видљиво је у целој сиријској престоници, а посебно у базарима око Велике џамије у Дамаску, такође познате као Умејадска џамија, где се продаје огромна колекција беџева, привезака, шоља и мајица са ликом руског лидера.

Како наводи лист, у неким школама у Дамаску руски језик се учи као први страни језик, па зато не чуди чињеница што локално становништво често руске војнике, који у слободно време шетају градом, поздравља повицима „Русијо, добро дошла“.

​У складу са тим, као подршка акцијама које Русија спроводи против терориста у њиховој земљи, становништво одано сиријском председнику Башару ел Асаду недавно се оглушило о информације западних медија о томе како у руски авиони, наводно, гађају цивиле.

„Сиријски народ такве информације сматра западном пропагандом која има за циљ да још више подели земљу“, истиче „Паис“.

​Такође, руски језик се може чути и у сиријским војним објектима, што не треба да изненађује, с обзиром на то да се на њеном челу налазе људи који су образовани у Русији.

„Ефекат Путин“ је без сумње утицао на морал војника у целости, али су сви истовремено свесни чињенице да непосредну борбу против терориста води управо сама сиријска војска, закључује шпански лист.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут