Кобасица од два километра

29-02-2016 09:28:39 | | / vostok.rs |

На "Кобасицијади" у Турији протеглог викенда потврђен рекорд уписан и Гинисову књигу пре неколико година. Направљена од меса крмача, тешких заједно више од пет тона


На "Кобасицијади" у Турији, код Србобрана, протеклог викенда направљена је кобасица од два километра и онолико метара колико година траје ова чувена туристичко-гурманска манифестација. Кобасица од 2.032 метра је за метар дужа од лањске. А она са 2.029 метара је пре три године ушла у Гинисову књигу рекорда, "надевана" је два дана у кланици "Промес" у Новом Бечеју, да би, упакована у пластичну фолију, била донета на трактору и представљена публици на бини у центру села.



Манифестацију је свечано отворио секретар Амбасаде Чешке у Србији Павел Свобода, који је од оснивача и председника "Кобасицијаде" Мирослава Медурића Чике за динар "откупио" туријску брицу (нож), којом је пресекао кобасицу рекордерку. Према обичају, такође, кобасица је тачно у подне изнета из дворишта Мирослава Медурића, праћена пуцњевима бичева "пастира" из Мужље.

Потпредседник Удружења "Кобасицијада" у Турији Душан Елесин каже да је најдужа кобасица ове године направљена од меса 23 крмаче, које су заједно биле тешке 5.200 килограма.

Након што је приказана и верификована, кобасица рекордерка је, уз праву јагму, продавана "на метар" по цени од 400 динара. Пошто нико у свету није надмашио дужину туријске "најкобасице", њено представљање ове године прошло је без присуства Гинисове комисије.

- Ако неко у свету обори наш резултат, ми ћемо га лако поново надмашити - рекао је Мирослав Медурић Чика.

На Кобасицијади су проглашени и најбољи приватни и индустријски произвођачи кобасице. У домаћој радиности најбоље кобасице направили су Зоран Драпшин, Мирослав Станков и Ранислав Станков из Турије, а најуспешнији кланични произвођачи су месара "Код Сикија" из Новог Сада, "КУК" из Темерина и "Месо продукт" из Руме.

ПОСЕТИОЦИ

Овогодишња Кобасицијада, коју је послужило лепо време, окупила је неколико десетина хиљада посетилаца. Гости манифестације били су из Хрватске, Словеније, БиХ, Чешке, Словачке, Мађарске и Русије и свих крајева Србије.

З.Рајић,
Новости