Русија: 2016. година - година Јурија Гагарина

29-02-2016 10:47:25 | | / vostok.rs |


Русија ће текућу годину прогласити годином Јурија Гагарина, у знак сећања на 55. годишњицу слања првог човека у космос, саопштила је руска космичка агенција Роскосмос.

Руски космонаут Јуриј Гагарин је 12. априла 1961. године постао први човек који је отпутовао у космос у космичкој летелици Восток 1.

Роскосмос планира да у знак сећања на тај догађај организује низ дешавања, чији ће детаљи ускоро бити објављени на званичном сајту космичке агенције.

„Позивамо све оне који су заинтересовани за космос, који маштају о далеким планетама и оне које прате наше активности да нам се придруже“, наводи се у саопштењу агенције.

Одлука да се ова година прогласи годином истакнутог космонаута, такође, има симболичко значење, с обзиром на то да у пролеће Русија планира да први пут лансира ракету-носача са космодрома Восточни, који се налази на далеком истоку Русије, у Амурској области.

Очекује се да космодром Восточни смањи руску зависност од свемирског центра Бајконур у Казахстану, који је Русија закупила до 2050. године.