Украјинска стратегија за повратак Крима

01-03-2016 12:17:41 | | / vostok.rs |

Иако руководство у Кијеву не може да нађе компромис са становницима Донбаса оно и даље не одустаје од кримског полуострва


Руководство Украјине не одустаје од планова повратка Крима. Стратегија се састоји из два дела: политичко-дипломатског и информацијског, изјавио је министар спољних послова Украјине Павел Климкин. Први део стратегије се проводи да би се сачувала међународна подршка Кијева који жели да врати Крим.

- Украјина има подршку земаља које не признају да је Крим постао саставни део Русије и увеле су јој санкције. Део посла украјинских дипломата је да се одржи притисак на Русију. Истовремено треба притискати Русија у оквиру међународних конвенција морског права, конвенције борбе против тероризма а такође подржати украјинске компаније које се суде са Русијом тражећи компензацију за штету коју су имали од анексије кримског полуострва - казао је Климкин.

Што се тиче другог дела стратегије украјински министар је рекао да грађанима Крима треба објашњавати да је будућност у Европи а не "под руском привременом окупацијом".

За разлику од Климкина, министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је казао да се Крим може вратити ако буду добро припремљени војска и полиција.

- Наша војска и полиција су сада слаби. Али ако се добро припреме, могли би да вратимо полуострво - казао је Арсен Аваков.

На изјаве украјинског министра Климкина, који је по националности Рус, и Авакова који је Јерменин, у Москви не реагују. У Кремљу понављају да је питање Крима решено заувек јер су се становници тог полуострва изјаснили на референдуму где хоће да живе. Осим тога и на западу је све више оних који се присећају да је Крим до 1954. године био у саставу Руске федерације када га је тадашњи совјетски лидер Никита Хрушчов административно пребацио у састав Украјине. И тада и сада више од 60 посто становника Крима су били Руси.

Бранко Влаховић,
Новости

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут