Козаци испред парламента и владе Крима, кренули руски тенкови

27-02-2014 06:06:31 | | Србин/ mojenovosti.com |

Наоружани људи заузели су зграду регионалне владе и зграду парламента на Криму, у Украјини, где је јуче дошло до сукоба између проруских сепаратиста и присталица нових украјинских лидера. Док се виори руска застава на згради парламента, полиција је у приправности. Парламент најавио референдум о проширењу аутономије Крима.

Како јавља Гардијан, сада се већ испред парламента налази већи број људи, неки јављају и око 2.000.
Они држе Руску заставу, а како преноси Гардијан, посланицима који заседају у згради парламента, обезбеђење је на улазу одузело мобилне телефоне.
– Речено ми је да су зграду парламента и зграду владе заузели наоружани људи у униформама на којима нема препознатљивих симбола. Они још нису изнели захтеве – написао је на Фејсбуку локални татарски лидер Рефат Чубаров, преноси Ројтерс.
Президијум Врховне раде (скупштине) Аутономне Републике Крим иницирао је данас одржавање референдума о унапредјењу статуса аутономије и проширењу овлашћења, изражавајући уверење да ће тако бити омогућено становништву да сами без спољњег притиска и диктата одреде будућност Крима, пренела је украјинска агенција УНН.
– Због тога што су радикални националисти уз подршку оружаних бандитских формација неуставно преузели власт у Украјини, мир и спокојство на Криму су угрожени – навео је у обраћању становницима президијум кримске Раде, чији су чланови њен председник, његови заменици и председници сталних скупштинских комитета.
Президијум Раде АР Крим наводи да у таквим условима парламент као највише представничко тело власти, на темељу изборне воље становника који су га бирали “преузима сву одговорност за судбину Крима”.
– Поштујући темељне демократске стандарде, Президијум кримског парламента сматра да је једини могући пут за излазак из настале ситуације примена принципа непосредне власти народа – наведено је у саопштењу.
Козаци испред зграде владе
Испред зграде владе проруски демонстранти формирали су живи зид.
Како јавља Гардијан, испред парламент је бар 100 људи. Они су се мирно окупили, носе транспаренте и црне машне, као симбол подршке Русији. У једном тренутку су певали “Русија, Русија”.
Вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков рекао је у четвртак да је полиција те земље стављена у приправност након што су десетине људи заузеле зграде локалних власти и локалног парламента на Криму.
Са зграде парламента у Криму сада се виори руска застава.
Вршилац дужности украјинског председника Александар Турчинов је упозорио руске снаге да не напуштају своју поморску базу на Криму.
На друштвеним мрежама су се појавиле слике тенкова, наводно руских, који напредују према Симферопољу.
Отправник послова Русије у Украјини Андреј Воробјов позван је у Министарство иностраних послова Украјине где му је уручено нота у вези са неодложним одржавањем билатералних консултација, као и са молбом за уздржавање од кретања јединица руске Црноморске флоте изван локација где су стациониране, саопштило је украјинско министарство.
Москва је најавила да ће се држати споразума који се односе на руску флоту базирану на Црном мору у украјинском региону Крима.
– У вези са изјавама о томе да Русија крши споразуме о својој флоти на Црном мору, саопштавамо да се у садашњој тешкој ситуацији руска црноморска флота стриктно придржава поменутих споразума – јавиле су руске агенције, преносећи речи портпарола Министарства спољних послова.
– Оклопна возила црноморске флоте крећу се потпуно у складу са споразумима који се односе на базу – саопштило је Министарство, без даљег прецизирања, пренео је АФП.