Трамп и Хилари Клинтон убедљиви у „суперуторку“

02-03-2016 11:11:02 | | / vostok.rs |


Републикански претендент за председничку номинацију у САД Доналд Трамп и његова демократска ривалка Хилари Клинтон избили су, свако у свом табору, на место убедљивог фаворита током „суперуторка“, најважнијег дана прелиминарних избора, када се истовремено гласало у 12 америчких држава и једној територији.

Према пројекцијама медија, Трамп је победио своје републиканске ривале у седам држава, од оних дубоко на југу до Масачусетса на северу, чиме је добио додатан замах после прошломесечног гласања када је победио у три од четири државе у којима се одржавају први прелиминарни избори, преноси Ројтерс.

И победа Клинтонове над демократским такмацима у седам држава била је убедљива, мада и предвидљива у државама попут Арканзаса, где су она и њен супруг Бил Клинтон почели политичку каријеру.

Њихови ривали, међутим, најављују истрајну борбу.

Трампов републикански ривали Тед Круз, сенатор из Тексаса, који је победио у Тексасу и суседној Оклахоми, и Марко Рубио, сенатор са Флориде, који је према предвиђањима победио у Минесоти, изразили су одлучност да остану у трци.

Главни такмац Клинтонове, Берни Сандерс, демократски социјалиста из Вермонта, који је победио је у Вермонту, Колораду, Минесоти и Оклахоми, такође је обећао да ће наставити да се бори за номинацију у преосталих 35 држава у којима тек треба да се одржи гласање.

Ројтерс оцењује да су Трамп и Хилари Клинтон сада под притиском да покажу да могу да уједине бираче, свако у својој странци, и избегну поделе које би им могле нанети штету на изборима за председника САД 8. новембра.