Рус и Американац опет на Земљи: Ваздух је овде предиван

02-03-2016 11:41:10 | | / vostok.rs |


Руски космонаут Михаил Корнијенко и његов амерички колега Скот Кели вратили су се данас на Земљу, након што су у космосу провели скоро годину дана, на експерименталном задатку који наговештава могућност слања мисије са људском посадом на Марс.

Својим 340-дневним боравком, Кели је оборио рекорд међу америчким астронаутима по дужини времена проведеног у свемиру, док је Корнијенко сада пети на листи руских космонаута који су најдуже били у свемирској мисији, преноси АФП.



„Слетели смо“, потврдила је Контрола руске мисије након што су се Кели и Корнијенко, заједно са руским космонаутом Сергејем Волковим који је на Међународној свемирској станици боравио нешто више од пет месеци, спустили југоисточно од Џезказгана у централном Казахстану јутрос око 04.30 сати по средњоевропском времену.

„Ваздух је овде предиван. Не знам зашто сте се толико обукли“, рекао је видно расположен Кели, седећи у столици усред степе на температури нешто испод нуле.

Амерички и руски астронаут ће сада авионом бити пребачени у Хјустон, где ће бити подвргнути медицинском прегледу НАСА, а прошли су кроз читав низ тестова и пре боравка у космосу.

Њихова једногодишња мисија, која је почела 27. марта прошле године, била је најдужа коју је иједан астронаут икада спровео на Међународној свемирској станици и сматра се кључном приликом да се процене ефекти продуженог боравка у свемиру на људско тело.

Бестежинско стање смањује мишићну масу и густину костију, а верује се да негативно утиче и на вид, јер повећава количину цереброспиналне течности око оптичког нерва.

Кели (52) је учествовао и у експерименту у којем се његов развој и промене у свемиру пореде са стањем његовог идентичног брата близанца Марка, који је остао на Земљи.

Светски рекордер у најдужем боравку у космосу и даље је Рус Валериј Пољаков, који је провео 438 дана у космичкој станици Мир од 1994. до 1995. године, подсећа француска агенција.