Вучић Угљанину: Знате колико усијаних глава има и у Србији и БиХ

02-03-2016 10:16:43 | | / vostok.rs |


Премијер Александар Вучић позвао је данас лидера СДА Санџак Сулејмана Угљанина да не враћа Србију и њене грађане у прошлост, у којој су сви страдали и која је за све болна, и истакао да сада живимо у земљи у којој се не праве разлике међу грађанима, без обзира на нацију и веру.

„Сигуран сам да ниједан полицајац и ниједан војник не прави разлику међу грађанима због националне припадности, сигуран сам да се тако понашају и сви државни органи, и у томе је богатство Србије“, поручио је премијер одговарајући посланику Угљанину, који је тражио лустрацију због отмице у Сјеверину.

Премијер је такође „исправио“ Угљанина о одговорности Србије за догађаје у Сребреници:

„Није Србија проглашена кривом пресудом Међународног суда правде у Хагу, али је тачно да је све што се дешавало у Сребреници увек било, рекао бих, тема најоштрије осуде сваког нормалног и рационалног човека“, рекао је Вучић и замолио Угљанина да се не враћамо стално у прошлост, у којој смо, како је навео, сви веома пострадали, а србски народ посебно.

„Знате колико усијаних глава има и у Србији и у БиХ, али управо зато ви треба да говорите, а зато сам вам једним делом захвалан, с поштовањем о војсци и полицији, јер сам сигуран да они данас без икакве разлике штите све грађане Србије, и рекао бих да та врста нормалности доноси нама стабилност“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да верује да се Бошњаци у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, Београду, Новом Саду или било где другде осећају слободно, као грађани Србије, и да верују државним органима.

„Ниједан војник и полицајац не прави разлику према грађанима Србије, било да су они Срби, Бoшњаци, Мађари… То је богатство Србије“, рекао је Вучић.

Он је Угљанину поручио да је добро да с поштовањем говори о државним органима и војсци и полицији, који штите држављане без обзира на националне или верске разлике.

„Молим вас да као народни посланик покажете веће поверење и веру у надлежне органе, и сигуран сам да ће онда и остали, и Бошњаци који имају поверење у неке друге политичаре, моћи да добију ту врсту уверености и сигурности, јасног сазнања и спознаје да су своји на своме, да живе у својој земљи и кући, и да никакву разлику не правимо међу онима који су Срби, Бошњаци или Мађари, јер је свима заједничка отаџбина Србија“, закључио је Вучић.

Премијер је приметио да има много усијаних глава и у Босни и Херцеговини и у Србији, али је истакао да сви морамо да гледамо у будућност.

Вучић је рекао да је Србија више пута ћутала на провокације из региона не зато што је слаба, већ зато што није желела да одговори, јер су мир и стабилност најважнији, између осталог и због привредног раста и економске стабилности државе.

„Надам се да смо ми своје лекције из прошлости научили, не зато што морамо да се волимо, већ зато што разум тако налаже“, истакао је Вучић.

Вучић је додао и да је економска сарадња веома важна, те да би државе у региону могле да имају суштински заједничко тржиште, помоћу којег би привукле много више страних инвестиција.

Лидер СДА Санџака затражио је раније данас у парламенту од будућег министра одбране да спроведе лустрацију унутар Војске Србије против људи који су одговорни за отмицу Бошњака у Сјеверину и за гранатирање Бошњака у Прибоју.