Захарова: Примирје у Сирији није временски ограничено

02-03-2016 04:21:16 | | / vostok.rs |


Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова одржава брифинг на коме одговара на питања новинара о најактуелнијим спољнополитичким темама.

Режим прекида ватре у Сирији нарушен је 31 пут, изјавила је званична представница МИП Русије Марија Захарова.

Она је навела да је укупан број локалних споразума о прекиду ватре повећан до 38.

„Забележен је 31 случај кршења примирја. О томе је информисала америчка група за примирје која је смештена у престоници Јордана, Аману“, рекла је она на брифингу.

Изјаве да ће примирје у Сирији трајати само две недеље нису истините. Његово трајање је неограничено, рекла је Захарова.

„Приметили смо да је један број медија почео да у репортажама о примирју користи као чињеницу двонедељно примирје, након чега оно треба да буде прекинуто. То није баш тако. Скрећем вам пажњу на то да није реч о двонедељном примирју, већ примирје има неограничени карактер“, рекла је Захарова новинарима.

„Управо на то треба да буду усмерени сви напори. Нико нема намеру да се бави тако великим послом само да би се сукобљеним странима дао двонедељни одмор“, нагласила је она.

Москва се нада да ће америчке изјаве о алтернативним плановима за решење кризе у Сирији остати само на речима. Русија позива Вашингтон да се придржава својих обавеза.

„Надамо се да ће све изјаве једног броја високих представника у Вашингтону о постојању ’плана Б‘ или неких других алтернативних планова о Сирији у случају обнављања борби остати само на речима. Позивамо наше америчке партнере да на себе преузму обавезе“, рекла је званична представница руског Министарства на брифингу.

Она је додала и да питање федерализације земље треба да реше сами Сиријци.

„Наша позиција у овом случају није претрпела никакве измене: државно уређење у Сирији је питање унутарсиријског дијалога, дискусије, консензуса. То је нешто чиме треба да се баве сами Сиријци“, реклa је Захарова.

Говорити да је Русија била спремна да преда део територије Сирије ДАЕШ-у је светогрђе, изјавила је Захарова.

„О чему причате?“, рекла је она, коментаришући питање новинара да ли је Русија била спремна да преда део сиријске територије ДАЕШ-у.

„Ми смо спремни да се боримо против ДАЕШ-а и радимо то пре свега у интересу наших грађана, као и у интересу сиријских грађана. Говорити да смо били спремни да дамо део сиријске територије ДАЕШ-у је просто светогрђе, не само према руској позицији, већ, како ми се чини, и према позицији свих“, навела је званична представница Министарства иностраних послова Русије.

Она је изјавила да Русија не пружа подршку ДАЕШ-у.

„Дефинитивно, не — никаквог давања територије, техничких средстава, моралне и идејне подршке ДАЕШ-у не може бити, ни директно нити индиректно. То је дефинитивно наш став“, рекла је она на брифингу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут