Руски сателит ће бити „најсјајнија звезда“

02-03-2016 04:35:33 | | / vostok.rs |


Изградња и слање у космос руског сателита „Мајак“ подсетиће читав свет на то ко је први отишао у космос и заинтересовати омладину за освајање његових пространстава.

Тим руских инжењера сакупио је 1,8 милиона рубаља за изградњу и лансирање сателита „Мајак“ који ће постати један од најприметнијих објеката на ноћном небу, објавио је „Индипендент“.

Сакупљена средства ће бити потрошена на научна истраживања и израдњу прототипова, али ће коначни циљ бити лансирање сателита у орбиту. Након што се „Мајак“ нађе у свемиру, отвориће велики рефлектор пирамидалног облика који може да ухвати максималну количину Сунчеве светлости. Сателит ће бити видљив у свим градовима на планети, пише лист.

Сад инжењери воде преговоре са Роскосмосом како би сателит био лансиран средином 2016. године на ракети-носачу „Сојуз-2“.

Конструктори сателита имају неколико важних циљева, наводи лист. Инжењери не само да желе да подсете читав свет да су управо руски космонаути први отишли у свемир, већ и да заинтересују омладину за освајање његових пространстава. Осим тога, тим се нада да ће његова експериментална израда помоћи другим научницима да реше проблем свемирског отпада, наводи аутор чланка.