Дан ослобођења: Бугари позвали Ердогана, али не и Путина

03-03-2016 03:55:29 | | / vostok.rs |


Бугарске власти су на обележавање годишњице ослобођења од турског ропства позвале турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, али не и Владимира Путина.

Кремљ засад није примио позивницу од Бугарске за прославу ослобођења земље од османског ропства, рекао је новинарима прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Засад ништа нисмо добили у Кремљу. Нисмо добили никакав позив на име Путина. Можда то сада иде каналима Министарства иностраних послова, или он уопште није ни послат“, рекао је Песков, одговарајући на питање да ли је истина да председник није добио позив за прославу бугарског ослобођења од Турака, док је он послат председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану.

„То је суверена одлука суверене Бугарске. Ми се апсолутно нормално и са уважавањем односимо према томе. Наравно, желели бисмо да наши бугарски партнери заиста буду слободни од сваког ропства и буду суверени у својим акцијама и одлукама толико како не би на неки начин штетили интересима земаља“, додао је он.

У саопштењу информационог портала „Булгаријан тајмс“ наводи се да су бугарске власти на свечаност у част ослобођења земље из турског ропства позвале председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, а да позивница није послата председнику Русије Владимиру Путину. У саопштењу се говори да је разлог ове одлуке власти политичко зближавање са Турском, а један од главних аргумента је и — у Бугарској је погинуло више турских него руских војника.

На данашњи дан 1878. године склопљен је мировни споразум између Русије и Отоманске империје у граду Сан Стефану, што је поставило темеље за успостављање такозваног Трећег бугарског краљевства 1908. године.