Дачић: Србија жели да буде поуздан и предвидив партнер Алијансе

03-03-2016 04:13:39 | | / vostok.rs |


Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поновио је данас у разговору са генералом Петером Павелом, председавајућим Војним комитетом НАТО-а, да је Србија војно неутрална и да не тежи чланству у Алијанси, али да жели да буде поуздан и предвидив партнер Алијансе.

Он је додао да Србија жели да искористи простор за даље јачање сарадње у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Генерал Павел је истакао да НАТО у потпуности поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности и оценио да неутралност није препрека за развијање партнерске сарадње, која се базира на индивидуалним потребама сваке државе, узајамним интересима и заједничким вредностима, за шта су доказ бројни други примери сарадње НАТО-а са неутралним европским државама партнерима.

Обострано је констатовано да је потребно задржати дух добрих односа, имајући у виду да Србија и НАТО деле низ питања од заједничког интереса у којима је могућа сарадња, попут борбе против међународног тероризма и мигрантске кризе. Истакнуто је да је стабилан и просперитетан Балкан, у стабилној и просперитетној Европи, циљ коме заједно тежимо.

Председавајући Војном комитету НАТО-а похвалио је допринос Србије регионалној стабилности и безбедности и прагматичну политику коју, у том смислу, води Влада Србије.

У разговорима је истакнута успешна сарадња са Кфором, као и наше очекивање за његово несмањено присуство у Покрајини, као гаранта безбедности и имплементације Бриселског споразума.