Већина Американаца не признаје улогу Европе у борби против ДАЕШ-а

03-03-2016 05:24:46 | | / vostok.rs |


Према подацима анкете коју је спровела британска компанија „Популус“, 80 одсто Американаца сматра своју земљу главном силом у борби против ДАЕШ-а, док је улогу Русије препознало 25 одсто, Велике Британије 29 одсто, а Француске 36 одсто испитаника.

Највећи број Американаца сматра да су Сједињене Америчке Државе главна снага борби против терористичке организације ДАЕШ у Сирији, резултати су анкете „Sputnik.Мишљења“ коју је спровела британска компанија за истраживање јавног мњења „Популус“ за агенцију Спутњик.

Према подацима истраживања, 80 одсто Американаца сматра да САД играју најзначајнију улогу у борби против ДАЕШ-а у Сирији. Број испитаника који је препознао значај Европе у тој борби износио је — само 8 одсто када су у питању напори Немачке, 25 одсто Русије, 29 одсто Велике Британије и 36 одсто Француске.

У Немачкој су на питање „Ко игра водећу улогу у борби против терористичких група као што су ДАЕШ и Нусра фронт у Сирији“, Русија и САД добиле скоро једнак број гласова: 36 одсто и 38 одсто. На трећем месту је Француска (25 одсто). Скоро четвртина испитаника (24 одсто) као снаге које се боре против тероризма види владине снаге Башара ел Асада и Курде.

Французи су сматрају да су силе које играју највећу улогу САД (32 одсто), Француска (29 одсто) и Русија (23 одсто). Само 2 одсто Француза сматра да Турска игра значајну улогу у борби против тероризма у Сирији. Становници Велике Британије, одговарајући на исто питање, издвојили су САД (59 одсто), Велику Британију (52 одсто), Француску (39 одсто) и Русију (37 одсто).

Истраживања у САД и Великој Британији спровела је компанија „Популус“ 3. и 4. фебруара 2016. године, у Немачкој компанија „Форса“ у периоду између од 4. до 8. фебруара 2016. године, а у Француској „Ај-Фоп“, од 3. до 5. фебруара 2016. године. У анкети је учествовало: у Великој Британији 1.047 испитаника, у САД 1.004, у Немачкој 1.002, у Француској 1.499.

Без обзира на антируску кампању и константне оптужбе на рачун Русије поводом тога да наводно бомбардује цивиле, директор Института примењених политичких наука Григориј Добромелов каже да анкета показује да су многи ипак позитивно оценили улогу Русије у борби против тероризма.

Добромелов додаје да се резултати анкете могу „делимично сматрати успехом, с обзиром на то да је на Западу већ формирано прилично негативно мишљење према било каквим иницијативама које покреће Русија“.

„Друга је ствар што се овде не ради о конотацији, већ о општој информисаности. Западни медијски конзументи су доста добро информисани о догађајима у Сирији у којима учествује Русија, јер се о томе много говори. Али је проблем у томе што се руско деловање углавном представља са негативном конотацијом“, каже он.

Упитан да прокоментарише како је могуће да више од половине Британаца сматра да њихова држава игра важну улогу у овој борби, иако су Британске власти признале да њихови удари на положаје терориста нису донели очекивани успех, Добромелов каже да се ту ради о компетентности испитаника.

„Они су могли да буду у потпуности некомпетентни и да не схватају да ли је Британија ефикасна или не. Штавише, ове финесе схватају само специјалне службе. А све остало је тек информативно-пропагандна позадина. Али, како Британци генерално сматрају да је њихова држава ефикасна, онда су они ефикасни и у том смислу“, истакао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут