Москва: Санкциона политика угрожава међународну сарадњу

04-03-2016 07:15:14 | | / vostok.rs |


Вашингтон би требало да обустави санкциону политику према Русији јер се на тај начин угрожава сарадња у кључним међународним питањима, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Како се наводи, од атмосфере дијалога САД и Русије зависи и мноштво међународних питања, поготову када је реч о глобалној и регионалној безбедности, стога би САД требало да узму у обзир антируску политику која може да угрози сарадњу двеју земаља.

„Вашингтон би требало да увиди бесперспективност санкционе политике и опасност конфронтације са Русијом. Ми за собом увек остављамо могућност да узвратимо одговарајућим мерама уколико то буде одговарало националним интересима“, наводи руско Министарство.

Из Беле куће синоћ је саопштено да је амерички председник Барак Обама продужио санкције Русији, које су САД увеле у марту 2014. године због кризе на југоистоку Украјине.

Обама у сваком тренутку може да укине санкције

Амбасада САД у Москви саопштила је да ће Вашингтон наставити да сарађује са Русијом и у условима санкција, оценивши да је одлука америчког председника Барака Обаме о продужетку санкција Русији рутинска ствар и да их може укинути у сваком тренутку.

„Наш став је да наставимо сарадњу са Русијом по питањима који имају заједнички интерес, а тичу се целокупне кризе у Украјини. Истовремено, на овај начин смо јасно дали до знања руским властима да ће санкције остати на снази док се у потпуности не реализује Мински споразум“, рекао је представник амбасаде Вилијем Стивенс.

Он је додао да председник има право у сваком тренутку да укине санкције Русији.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут