Клинтонова: Ситуација у Либији боља него у Сирији „захваљујући војној интервенцији САД и НАТО“

07-03-2016 09:52:21 | | / vostok.rs |


Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон – која се бори за номинацију Демократске партије за председника САД – изјавила је да је ситуација у Либији сада боља него у Сирији „захваљујући војној интервенцији САД и НАТО“.

У интервјуу телевизији CBS, Клинтонова је још додала: „Ситуација у Либији није добра, али је много боља него у Сирији. Упоредите: око 1.500 погинулих у Либији, а око 150.000 жртава у Сирији. Да није било војних дејстава НАТО и држава из састава Арапске лиге – Либија би се вероватно претворила у Сирију и ситуација у њој би била много опаснија“.

Клинтонова је открила да је одлуку о интервенцији у Либији донео Барак Обама.

Упркос томе што је бивши министар одбране Роберт Гејтс открио да је на Обаму веома утицала управо тврда позиција Клинтонове, она је изговорила:

„Та одлука је била потпуно председникова. Не треба губити из вида у каквој смо се тада – с обзиром на претње које су долазиле о Гадафија – ситуацији налазили“.

Своју перверзну логику, Клинтонова је комплетирала и овом оптужбом на Гадафијев рачун:

„Он је опустошио своју земљу. Ништа ни њој ни њеним становницима није оставио. Ни борбено способну армију, ни владу која функционише“.