Следе драматичне промене на балканској рути

07-03-2016 09:12:09 | | / vostok.rs |


На данашњем самиту у Бриселу министри ЕУ планирају драматичне промене у циљу решења мигрантске кризе, међу којима је и затварање балканске руте за мигранте, наводи аустријски лист „Стандард“.

На Самиту ЕУ шефови држава и влада планирају окончање илегалне миграције и, као приоритет, заустављање политике пропуштања од Грчке до Немачке, најављује бечки дневник.

На основу документа у који је лист имао увид, предвиђа се да Атина мора одмах да направи места за 50.000 потенцијалних тражилаца азила, као и да ће Грчка добити помоћ ЕУ.

Мигранти који немају шансе да добију азил требало би у том случају одмах да буду премештени у Турску, наводи бечки дневник на свом сајту.

Како лист наводи, самит ЕУ и Турске у понедељак у Бриселу требало би да донесе драматичне промене у досадашњој политици према мигрантима и избеглицама.

Из предлога у који је лист имао увид произлази да досадашњи прилив миграната захтева да рута преко Западног Балкана буде затворена.

„Ирегуларан талас миграције дуж балканске руте се прекида. Ова рута је сада затворена“, пише у изјави која би требало да буде усвојена на Самиту, наводи „Стандард“.

Многе планиране мере базирају се на договорима који треба да се закључе са Турском.

Полази се од тога да ће Турска одмах конструктивно учествовати у контроли спољне границе у Егејском мору и оне мигранте који не могу да добију азил у Европи прихватити у склопу реадмисије.

Планиран је посебан споразум о реадмисији ЕУ са Турском, који треба да ступи на снагу 1. јуна.

Пре тога, на основу билатералних споразума, треба да се делује из Грчке.

Такође, предвиђено је и директно пресељење сиријских избеглица из Турске у државе ЕУ.

Што се тиче ЕУ, у изјави се набраја низ мера које наредних недеља треба да буду примењене.

Како би се спречиле последице затварања балканске руте, то јест нагомилавање хиљада избеглица, ЕУ изражава спремност да пружи свој максимум како би подржала Грчку у овом тешком тренутку.

Реч је о колективној одговорности Уније, која захтева брзу и ефикасну мобилизацију свих расположивих средстава, али и доприноса земаља-чланица, наводи се у документу.

Хитни план Европске комисије за хуманитарну помоћ биће подржан од шефова држава и влада ЕУ, а за то је предвиђено 700 милиона евра, од којих 300 милиона у овој години.

Други део се тиче безбедности, а предвиђено је да Фронтекс под хитно упути додатне службенике у Грчку, на границу Македоније и Албаније.

Такође је предвиђено да се обезбеди функционисање првих прихватних центара, где ће избеглице бити регистроване и припремане за расподелу на државе ЕУ.

До 1. априла, најкасније, државе-чланице ЕУ треба да ставе на располагање службенике Фронтексу, а Европол да појача борбу против кријумчара.

Договор са Самита треба да допринесе да се до краја године све земље врате Шенгену, до када би контроле на границама унутар Шенгена требало да постану прошлост, додаје се у документу у који је увид имао бечки лист.