Бивши лидер неонациста улази у словачки парламент

07-03-2016 11:03:42 | | / vostok.rs |


Словачка левичарска партија Смер покушаће да формира нову владу након што је освојила највише гласова на парламентарним изборима, али није успела да обезбеди апсолутну већину у парламенту, изјавио је данас лидер те странке и словачки премијер Роберт Фицо. Изненађење је и улазак бившег лидера неонациста у парламент.

Фицо је освојио 28,7 одсто гласова, што је знатно више од осталих, али мање од око 35 одсто гласова колико су анкете јавног мњења предвиђале да ће освојити, показали су резултати 91 одсто пребројаних гласова.

Најмање осам партија имаће место у парламенту, показују резултати, преноси АФП.

Али, преговоре о влади компликује прави шок да су у парламент, и то са 8,1 одсто гласова, ушли и екстремисти Маријана Котлебе, некадашњег вође забрањеног неонацистичког Словачког заједништва, сада лидера Народне странке — Наша Словачка.

„То ће компликовати како на Словачку гледају у свету“, упозорио је досадашњи шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак.

Фицо је рекао да ће бити потребно време за изградњу нове коалиције у веома подељеном парламенту и да ће то бити тешко с обзиром на, како је истакао, „веома компликоване“ резултате избора.

Уколико Фицо не успе да формира владу, група странака десног центра могла би да формира „анти-Фицо“ коалицију, процењује Ројтерс.

Британска агенција оцењује да би свака коалиција десног центра тежила да укључи либералну партију „Слобода и солидарност“, која је освојила је 11,5 одсто гласова.

Грађани Словачке гласали су у суботу на парламентарним изборима, а према проценама аналитичара, очекивало се да би већину гласова требало да освоји премијерова странка Смер.

Анкете су и уочи избора показивале да ће Смер ипак изгубити парламентарну већину, услед тога што је та странка остала без дела подршке грађана након корупционашких скандала и протеста просветних и здравствених радника због ниских плата.

Будући да ће Словачка у јулу преузети шестомесечно ротирајуће председавање Европском унијом, исход избора у тој земљи помно је праћен и у Бриселу.

Фицо, који је одбацио мултикултурализам назвавши га фикцијом, истакао је да никад неће прихватити квоте ЕУ за распоређивање избеглица које су у великом броју стигле у Грчку и Италију из Сирије и других земаља.