Ципрас оптужио балканске земље за „уништавање Европе“

07-03-2016 11:14:07 | | / vostok.rs |


На данашњем самиту ЕУ о мигрантској кризи Грчка ће тражити солидарност са избеглицама, праведну расподелу терета међу чланицама ЕУ и санкције за оне чланице које не поштују одлуке Уније, најавио је данас грчки премијер Алексис Ципрас.

„С обзиром на затворене границе за избеглице и наставак њиховог прилива на (грчка) острва, јасно је да је релокација у друге земље хитна и да мора да се деси одмах и у великом броју. То ћемо изнети на самиту“, рекао је Ципрас на главном одбору своје Сиризе.

Он је оптужио Аустрију и земље Балкана за „уништавање Европе“ успоравањем тока миграната и избеглица које желе из Грчке на север, преноси Ројтерс.

„Европа је у нервозној кризи“, рекао је Ципрас и запитао „да ли ће Европа страха и расизма надвладати Европу солидарности“?

Централноевропске земље са озбиљним демографским проблемима и малом незапосленошћу могле би, према његовим речима, да имају дугорочно користи од примања милиона избеглица, али „политика штедње је хранила ’чудовиште‘ крајње деснице које се противи њиховом приливу“.

„Европа је данас скрхана услед штедње и затворених граница. Она држи отворене границе за штедњу, а затворене за људе који беже од рата“, рекао је Ципрас.

Земље попут Аустрије желе да наметну „логику тврђаве Европе“, рекао је он и додао да су „једностране“ акције затварања граница за избеглице осудиле све европске институције.

„Не упиремо прстом на друге народе или земље Европе. Ми смо против оних који подлежу ксенофобији и расизму. Наставићемо да спашавамо животе и бранимо људско лице Европе“, закључио је грчки премијер.