Конашенков: Русија у Сирији бомбардује искључиво положаје терориста

07-03-2016 11:17:04 | | / vostok.rs |


Руска авијација у Сирији бомбардује искључиво положаје терористичких организација ДАЕШ и Нусра фронт, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Истовремено, истакао је он, не бомбардују се оне оружане групације које подржавају режим прекида ватре и које су то пренеле руском или америчком Центру за примирје.

„Руска авијација се у потпуности придржава свих обавеза према споразуму о прекиду ватре у Сирији и не бомбардује положаје оних оружаних групација које подржавају примирје и саопштили су Русији или САД информацију о својој локацији“, рекао је Конашенков.

Када је реч о ДАЕШ-у и Нусра фронту, руски генерал је истакао да се ваздушни напади на положаје тих терористичких организација спроводе у провинцијама Рака и Дејр ел Зор, као и у околини места Тадмор у провинцији Хомс.

Конашенков је додао да се примирје генерално поштује у целој земљи, иако се свакодневно забележи по неколико провокација и пуцњава, углавном локалног карактера.

Русија доставила 620 тона хуманитарне помоћи

Русија је у Сирију доставила 620 тона хуманитарне помоћи у виду лекова и осталих потрепштина, истакао је Конашенков.

Према његовим речима, помоћ је допремљена у провинције Хама, Хомс, Латакија, Дера, Дејр ел Зор, Алеп и Дамаск.

Поред тога, Русија је припремила списак свих насељених места којима је потребна хуманитарна помоћ, а документ је послат УН.

„Ми разумемо све компликације везане за допремање хуманитарне помоћи у Сирији и спремни смо да пружимо сву неопходну помоћ међународним организацијама у виду истовара и привременог складиштења у луци Тартус“, додао је Конашенков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут